Всички сме на мнение, че пътуването отваря нови хоризонти, защото, в повечето случаи, виждаме или вкусваме неща, за които се сещаме години по-късно. Не е задължително да сме посетили най-големите градове в света, за да ни остане впечатляващ спомен. Точно такъв е и случаят с чара на малките градове.

 

Сайтът Condé Nast Traveler редовно се допитва до своите читатели по различни теми, свързани с пътуване. Тази, която ще разгледаме сега, е кои са най-добрите малки градове в света. А ето и 20-те, за които са гласували над 300 000 души. 

1. Сан Мигел де Аленде, Мексико

Снимка 352286

Източник: iStock

Планинското градче се намира на близо 300 км от Мексико Сити. В миналото е било важен център за търговията със сребро, а испанската му архитектура не може да остане незабелязана. 

Снимка 352287

Източник: iStock

Градът е известен с това, че там се е родила една от фигурите, допринесли за независимостта на Мексико - генерал Игнасио Аленде. Именно неговата фамилия е добавена към името на града през 1862 г. 

Сан Мигел де Аленде е и първата област, обявила своята независимост.

2. Виктория, Канада

Снимка 352292

Източник: iStock

Виктория е столица на провинция Британска Колумбия и се намира в Югозападна Канада. През втората половина на IX век пристанището на Виктория се превръща в един от най-големите вносители на опиум в Северна Америка. Чрез него се е осъществявала търговията с опиум от Хонг Конг.

Снимка 352291

Източник: iStock

Нещата обаче се променят, когато през 1908 г. търговията с опиум бива забранена напълно. В момента 6.4% от населението на града е над 80-годишна възраст, а 17.8% - над 65 години. 

3. Флоренция, Италия

Снимка 352293

Източник: iStock

Когато чуем Ренесанс и фамилия Медичи, някак веднага се сещаме за Флоренция. През 1865 г. за кратко градът е бил столица на Италия, но в последствие е заменен от Рим. 

През годините Флоренция е преживяла много трагедии, като чума, която избива почти половината от населението. Градското управление е разделено на пет големи квартала, като те от своя страна са раздробени на по-малки. 

Базиликата "Санта Кроче"

Източник: iStock

Базиликата "Санта Кроче"

Градът е известен с много забележителности, но ние ще споменем само една от тях - Базиликата Санта Кроче. Това е готическа църква, която е известна с това, че в нея се намират гробовете на Данте, Галилей, Микеланджело, Николо Макиавели и други. 

4. Брюж, Белгия

Снимка 352296

Източник: iStock

Градът е създаден през IX век като крепост, целта на която е била да защитава страната от набезите на викингите. Разположен е в провинция Западна Фландрия, на която е и столица. А от крепост градът се развива до такава степен, че през 2002 г. е провъзгласен за Европейска столица на културата. 

Снимка 352297

Източник: iStock

Архитектурата на града е в средновековен стил, а освен хубава бира, Брюж разполага и с цели два футболни отбора.

5. Люцерн, Швейцария

Снимка 352298

Източник: iStock

Градът е разположен в сърцето на Швейцария, като в началото си е бил рибарско селище, а вероятната причина е, че се намира на брега на езеро - Люцерн. 

Снимка 352299

Източник: iStock

Люцерн е разделен от река Ройс, която се влива в езерото, а това означава, че в един град можем да намерим езеро, река и красива планинска гледка. В града живеят над 80 000 души, като приблизително 25% от тях са чужденци. 

6. Залцбург, Австрия

7. Ньорнберг, Германия

8. Квебек, Канада

9. Кьолн, Германия

10. Лисабон, Португалия

11. Копенхаген, Дания

12. Единбург, Шотландия

13. Берген, Норвегия

14. Стокхолм, Швеция

15. Севиля, Испания

16. Прага, Чехия

17. Венеция, Италия

18. Пуерто Валярта, Мексико

19. Дъблин, Ирландия

20. Йерусалим, Израел