Намиращ се под красивите, кристално чисти води около Канкун и остров Мухерес в Мексико, зашеметяващият подводен музей - Museo Subacuatico de Arte - е сред най-уникалните и необичайни места за гмуркане в света.

Подводните скулптури са дело на английския скулптор Джейсън де Кайрес Тейлър, по подобие на музея под вода  в Гренада от същия автор през 2007 г. Музеят в Мексико разполага с над 500 постоянни скулптури, направени от рН неутрален материал, за да се запази и насърчи живота на коралите в региона.

Снимка 365411

Източник: musamexico.org

Подводният музей е открит през 2010 г. с първата си фаза, наречена "Тихото развитие". По това време на дъното на океана са създадени 200 статуи, от които Dream Collector, Fire Man и Gardener of Hope са направени специално за привличане на различни видове морски живот.

Dream Collector

Източник: musamexico.org

Dream Collector

По-късно ексклузивната колекция от подводни скулптури е допълнена с допълнителни човешки статуи, вдъхновени от местните жители на Канкун.

Снимка 365405

Източник: musamexico.org

Статуята VW Beetle е предназначена да служи като дом за омари.

VW Beetle

Източник: musamexico.org

VW Beetle

Третата фаза на подводния музей в Канкун е открита през 2012 г. с още 60 новаторски скулптури, направени изцяло от група местни студенти в Канкун.

Снимка 365409

Източник: musamexico.org

Туристите могат да се разглеждат скулптурите чрез гмуркане с водолазна екипировка, гмуркане с шнорхел или чрез организирани групови обиколки със специални лодки.

Снимка 365407

Източник: musamexico.org

Иновативен, зрелищен и необичаен, подводният музей в Канкун вече е най-голямата по рода си изложба в света и една от най-посещаваните туристически атракции в региона.