Вулканът Килауеа в Хавай успя сериозно да притесни местните жители и туристите в последните седмици. И продължава да го прави. Огромно количество гореща лава плъзна по улиците в радиус от няколко километра и наложи евакуация.

Но докато едни бягат, търсейки спасение от гнева на природата, други са привлечени от бедствието и искат да го покажат на света. От своята гледна точка, те намират и красота в разрушението.

Десетки кадри с лава и пепел се разпространяват не само в медиите, но и в социалните мрежи. Повечето от тях са направени от журналисти и оператори, работещи на мястото на събитието. Други са дело на безстрашни наблюдатели на изригването.

Кадрите на лавата, която превзема всичко, а след изстиването си добива различни форми, са поредното доказателство за мощта на природата, пред която ние сме безсилни. 

Контрастът между червената, жива лава и затихналите земя и океан, са предпоставка за създаването на наистина спиращи дъха фотографии. Разбира се, не липсва и допълнителна обработка за подсилване на ефекта. Но не можем да отречем, че доста добре се е получило.

А на нас ни остава само да сведем глава пред силата на природата, да се помолим за местните и да благодарим на фотографите.

Снимка 358233

Източник: GettyImages