Вчера, 24 юни, официално падна забраната жените в Саудитска Арабия да могат да шофират. Първите шофьорски книжки вече са факт, а представителките на нежния пол ликуват, че свободата им придобива все по-широки граници.

За да отбележат победата си, хиляди дами, които предварително са изкарали своите свидетелства за шофиране, седнаха зад волана, за да разрушат мъжката хегемония по пътищата. Не пропуснаха и да запечатат този наистина паметен момент в живота си и в историята на страната.

Вече са факт и първите Uber автомобили, управлявани от жени, предава Time. Първата водачка на подобно превозно средство се регистрира в приложението като шофьор часове след отпадането на забраната. И вече карането на кола се превръща в нейна професия, а само допреди ден бе немислимо удобство.

Сега жените в Саудитска Арабия не просто могат да се развиват професионално в още една област, но и не са така зависимо от мъжете си. Могат сами да закарат децата на училище, да посетят лекар или роднини в отдалечено населено място.

А една дама, Асийл Ал Хамад, доказа на всички, че тя, както и сънародничките й, не само заслужават да шофират, но и го правят наистина добре. Тя е първата жена, член на Международната мото спорт федерация.

Снимка 364505

Източник: Facebook / Aseel Al-Hamad Fans

По време на Гранд При на Франция вчера се качи в болида, с който Кими райконен стана шампион през 2012 г. Ал Хамад е професионален състезател, като изявите й досега бяха само извън пределите на родината й, но с нетърпение чака и това да се промени. Наскоро тя стана и рекламно лице на Jaguar.

Арабският Vogue с паметна корица

Арабският Vogue с паметна корица

С какво е уникално новото издание с принцесата на Саудитска Арабия