Ако (и) това лято не сме успяхме да вместим в графика си детската си мечта да се научим да яздим морски вълни с дъска, сега е моментът да помислим къде бихме могли да я реализираме през зимните месеци.

Есента е време на оферти за самолетни билети, стига да държим очите си отворени, а някои от най-подходящите за сърф места са само на няколко часа полет разстояние от нас.

Мароко

Снимка 378371

Източник: iStock

Западното крайбрежие на Мароко е отличен избор за сърф дестинация през зимата. На юг и север от град Агадир съществуват множество заливи, където на сравнително достъпни цени можем да получим първите си уроци.

Хората там предпочитат "хавайката" (дъска без крило), но има и достатъчно места, където големите вълни се спират в скалите и можем да хванем вятър по гладката вода.

А и кой отказва малко сахарски тен посред зима?

Канарски острови

Снимка 378372

Източник: iStock

На запад от Мароко са разположени атрактивните Канарски острови, до които можем да стигнем с нискобюджетен полет.

Каменистите острови Ланселот и Фуертевентура са топ местата за сърф, но бихме могли да намерим и не малко сърф училища по бреговете на Тенерифе.

Температурите там почти не се променят през годината, заради близостта до Екватора, като през зимата климатът е малко по-мек, а туристите - не толкова много.

Португалия

Снимка 378370

Източник: iStock

През последните години Португалия се утвърди като меката на хипстърите, "арт хората" и, разбира се, сърфистите. Някои я наричат "европейската Бразилия", именно заради страхотните условия за сърф.

Сезонът за пускане по вълните започва от октомври и продължава до април, като средната температура на океана е около 15 градуса. Това е напълно приемливо, ако сме добре екипирани с неопрен.

Цените на билетите дотам са повече от приемливи, особено ако започнем да планираме пътуването си отсега.

"На скъпото"

Снимка 378374

Източник: iStock

Бали на изток и Коста Рика - на запад, са едни от най-атрактивните сърф дестинации на планетата, и отличен избор, ако сме решили да се поохарчим повече в името на удоволствието.

Есента е отлично време за планиране на пътуване до някоя от тях, тъй като големите авиолинии обявяват доста намаления по това време на годината.