Всяка година разцъфването на милиони лалета, засадени в холандския парк Кукенхоф в близост до Амстердам, се очаква с огромно нетърпение.

Правят се резервации, напъпилите цветчета се наблюдават постоянно в очакване на момента, когато цялата тази цветна феерия ще избухне в пълния си блясък.

И, както прогнозите посочиха от по-рано, това се случи преди дни. Последните две седмици на април и първата от май ще превръщат в истинско пиршество за сетивата. Не само гледка, наситена с разнообразие от цветове, но и страхотен аромат. А снимките в социалните мрежи вече валят.

Паркът Кукенхоф, наричан още Градината на Европа, е притегателна точка както за туристите, така и за местните фенове на шарените цветя. На площта му от 32 хектара всяка година се засаждат приблизително седем милиона луковици. Видовете лалета, които са представени там, са над 800.

Да, трудно е да се повярва, че има подобно разнообразие, но все пак говорим за Холандия. Именно в огромната цветна градина, дом на всички тези милиони цветя, се провеждат и редица празници и фестивали, съпътстващи цъфтежа на лалетата.

Вчера например цветен парад премина алеите на парка. Участниците в него са облечени като цветя и отбелязват заедно най-красивите дни за Холандия. Сред морето от лалета се издигат и атрактивни фигури, направени от цветя.

Паркът тази година е отворен в периода 22 март - 13 май. Това е най-подходящото време целогодишният труд на ботаниците да бъде видян в цялата си красота.

Тя е разделена в над десет тематични градини - Градината на Купидон с арка за целувки, Романтична градина с места за усамотение, Градина на здравето, на хипстърите и други. В цветния парк се намира и едноименният замък Кукенхоф, както и вятърна мелница, която се превръща във фон на хиляди цветни снимки.