Година все още не е приключила, но класациите започнаха. Сред най-интересните са тези за туристическите дестинации, радвали се на най-голям интерес от чужденци в последните месеци. Ето и първите десет в подреждането на годишния Global Destination Cities Index, цитиран от Business Insider. Гледаме и си заплюваме за догодина.

1. Банкок, Тайланд

Ръстът на туристите в града е с близо 10% само в рамките на последната година. Така броят на чуждестранните посетители достига цели 21.98 милиона. Само за сравнение - населението на тайландската столица е около 8.2 милиона души.

Снимка 384219

Източник: iStock

2. Лондон, Великобритания

От другия край на света прескачаме до Острова. Английската столица е космополитен град с близо девет милиона жители от различни народности, но и с 20.42 милиона туристи за тази година. Лудницата е голяма, определено. 

Снимка 368976

Източник: iStock

3. Париж, Франция

Градът на любовта е привлякъл 17.95 милиона влюбени (и не само) от началото на 2018 г., което го прави втория най-посещаван от туристи град в Европа. Тук населението е значително по-малко - около два милиона и 200 хиляди, но в силните туристически месеци градът става значително пренаселен.

Снимка 351475

Източник: iStock

4. Дубай, Обединените арабски емирства

Далечна дестинация, която е все по-близка до сърцата на българите, а и не само. Все по-евтини полети и възможности за настаняване, както и шансът да се докоснем до един съвсем различен свят, изграден от нулата. От това са се възползвали 16.66 милиона чужденци от началото на годината досега.

Снимка 357709

Източник: iStock

5. Сингапур

Тук от ниво "град" минаваме на "град-държава". Азиатската страна се развива с все по-бързи темпове, а оттам печели и туризмът. Доказателство са тези 14.47 милиона туристи, избрали да я посетят през последните месеци.

Снимка 342290

Източник: Lifestyle

6. Ню Йорк, САЩ

Още едно космополитно населено място с близо девет милиона жители. Градът, който никога не спи, е посетен от 13.67 милиона туристи през 2018 г. Досега.

Снимка 328429

Източник: iStock

7. Куала Лумпур, Малайзия

Един град, който може би не ни звучи като популярна туристическа дестинация. Но фактите са красноречиви - 13.53 милиона туристи си е значително число за десет месеца, а тенденцията е да се повишава. Трябва да отбележим също, че и броят жители е близък до този в София - около милион и половина.

Снимка 384222

Източник: iStock

8. Истанбул, Турция

В последните месеци хиляди българи припознаха турския град като най-изгодната шопинг дестинация заради срива на турската лира. Съчетанието на огромни пазари и молове с исторически забележителности прави Истанбул привлекателен за 12.8 международни туристи от началото на 2018 г.

Снимка 378171

Източник: iStock

9. Токио, Япония

12.12 милиона туристи за последните 10 месеца. История, религия, технологии и много, много небостъргачи. Град, който не е за всеки, особено за тези, които не обичат лудницата по улиците. Но всеки може да намери нещо за себе си там. 

Снимка 341671

Източник: iStock

Кога скъпите дестинации излизат по-изгодно

Кога скъпите дестинации излизат по-изгодно

Да си знаем отрано

10. Анталия, Турция

Турският курорт, който си остава най-посещаван сред всичко останали в страната. И за сезонна дестинация може да се похвали със завиден резултат и доста силно лято - цели 11.27 милиона чуждестранни туристи