Бали не е просто остров или екзотична дестинация. Бали е невероятно изживяване и всеки го заслужава.

Съществува мит, че "Островът на боговете" (както наричат Бали) е достъпен само за богоизбрани и техните тлъсти банкови сметки, а това определено не е така.

Снимка 316325

Източник: iStock

Около две (дори три) седмици на едно от най-невероятните места на планетата ще ви струват около 2000 лева - колкото iPhone с готино калъфче.

Снимка 316326

Източник: iStock

Сумата може да бъде намалена, ако сте склонни да не сядате в ресторант три пъти на ден и да се върнете със сувенири само за близките, вместо за всички в офиса.

Билетите (най-големият разход)

Ако сте достатъчно наблюдателни и сте лайкнали страниците на FlyDubai и Qatar Airways в социалните мрежи, бихте могли да си намерите двупосочен самолетен билет на промоция за около 750 лева.

Храм "Бесаких"

Източник: iStock

Храм "Бесаких"

Ако не сте, то е добре да изчакате оферта от около 1000 лева, тъй като специалните предложения за билет до Бали изникват буквално през месец-два. Купувате и заминавате.

Кацнахме. И?

Островът е невероятно достъпен благодарение на факта, че е топ дестинация за млади авантюристи и дигитални номади - болшинството от тях търсят максимално евтини опции за настаняване и придвижване на острова. А щом има търсене, има и предлагане.

Скутерите са основно превозно средство на острова

Източник: iStock

Скутерите са основно превозно средство на острова

Транспортът от летището до туристическите части ще ви струва около 15-20 долара, но може да го споделите с други туристи и да платите не повече от 7-10 долара. Съветът ни за остатъка от престоя е да преглътнете страха от шофирането в азиатска лудница и да яхнете 50-кубиково скутерче, срещу не повече от 2-3 долара на ден. Бензинът е стотинки.

Снимка 316328

Източник: iStock

Къде ще спим

Щом държите на уединението, самостоятелна вила с басейн, хол, кухня и открита баня, може да ги намерите за около 15-20 долара на вечер в Airbnb.

Така би изглеждала вила за около 25 долара на вечер

Източник: iStock

Така би изглеждала вила за около 25 долара на вечер

По принцип хостелите са предпочитана от младите алтернатива, но на острова те са стотици и ще ви предложат легло в стая за 4-10 души на цена от 5 до 10 долара.

Храна и напитки

Храната е едно от основните очарования на Азия. Местните плодове (кокос, папая, джакфрут, ананас и много други) бихте могли да купите за стотинки от някой от многото пазари.

Плодовете от улицата са много по-евтини от тези в магазините

Източник: iStock

Плодовете от улицата са много по-евтини от тези в магазините

Хапване в ресторант излиза около 3-5 долара на човек, в зависимост от това дали сте в по-краен или в по-туристически квартал.

Храм "Танах лот"

Източник: iStock

Храм "Танах лот"

Внимание! Магазините за хранителни стоки са доста скъпи. Съветът ни е да се насочите към местните пазари, където всичко е на много по-разумни цени.

Като всеки друг турист

Туристическите атракции и придвижването до тях ще са може би най-големият удар за бюджета ви. Тъй като повечето забележителности са пръснати из джунглите и възвишенията на острова, не е препоръчително да се опитвате да стигнете до тях сами, с верния си скутер. Бихте могли да наемете местен шофьор, каквито има в изобилие. Той ще ви вози цял ден за около 40 долара. Тактиката за споделен превоз важи и тук.

Балийците са изкусни майстори на дървени сувенири

Източник: iStock

Балийците са изкусни майстори на дървени сувенири

Таксите за храмовете и някои забележителности ще ви струват от 10 до 20 долара.

Не си и помисляйте да се върнете без сувенири! В Бали е важно да се научите да се пазарите без притеснения и никога да не се съгласявате на първоначалната цена, която ви обявят.

Магнитите за хладилник варират от няколко цента до няколко долара, а красивите дървени фигурки могат да струват между 1 и 100 долара.

Какво чакате?