На 31 март и 1 април в зала "Универсиада" ще се проведе поредният фестивал за почитателите на илюзорните светове. От 2005 г. година насам събитието събира на едно място аниме, манга и k-pop фенове, както и танцьори и геймъри.

Косплей или как се става истински анимационен герой

Косплей или как се става истински анимационен герой

Какво представлява кослейят и какво е да бъдеш част от аниме културата

За AnimeS Expo са ангажирани двете зали, коридорите и етажите, както и площадките и паркингите около самата зала. На площ от над 5000 кв.м над 400 участници ще демонстрират своите умения и визии.

Снимка 346356

Източник: AnimeS Expo

Епицентърът на действието е в главната зала. Тя ще бъде оборудвана със специална концертна сцена. На нея ще се проведат състезанията по косплей. Те за първи път ще бъдат и квалификация за предстоящото световно първенство в Япония.

Международно жури от три континента ще избере най-добрите, които ще представят страната ни. Част от него са:

Kinpatsu Cosplay - южноафриканска косплейърка и крафтър. Известна е със своите огромни костюми-брони от League of Legends (LoL)

AmenoKitarou (A.K. Wirru) - австралийски учител, фитнес инструктор, спечелил над 63 награди от различни състезания. Знае отлично английски, китайски и японски. Участвал е като модел в множество реклами.

Снимка 346352

Източник: AnimeS Expo

Sweet Angel - италианка, специалист по изработка на костюми. Пренасочва се от пиенето към изработката на реквизит и гримиране. Обича да изнася лекции на различни косплей тематики.

Tokumaru Oguri - CEO and Founder of World Cosplay Summit (WCS). Основател на световното по косплей в Япония. Той пристига специално, за да се запознае с нивото в България, да даде препоръки за развитие и да следи провеждането на квалификацията.

Очакват ни и демонстрациите на различни танци. 

Снимка 346365

Източник: AnimeS Expo

Втората зала ще бъде притегателна точка за геймърите. В рамките на събитието е предвиден турнир по League of Legends (LoL) с 64 отбора на място. Посетителите ще могат да се запознаят и с най-новите гейминг технологии, представени директно от производителите. 

Предвидена е и пресечна точка между новата и старата вълна в геймърството. В ретро зона всички желаещи ще могат да си припомнят над 500 игри от близкото минало. Феновете на настолните игри също ще имат занимание - демонстрации и тестване на най-актуалните заглавия в момента. 

Постиженията на AnimeS Expo не остават незабелязани и събитието е оценено като най-важният аниме фестивал за България от Световната организация по косплей.

Организаторите са подготвили изненади - томболи с награди, изложбени щандове с мърчъндайз, арт алея, технологични зони и други.