35 номинации за наградата "Икар" в различните категории обявиха днес от Съюза на артистите в България.

Номинирани за режисура са Явор Гърдев за спектакъла "Калигула" във варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров", Иван Добчев за "Лазар и Исус" в театрална работилница "Сфумато и Десислава Шпатова за "Изкуството да смиташ боклука под килимая" в пазарджишкия драматичен театър "Константин Величков".

За майсторско и техническо осъществяване спектаклите "Калигула", "ревизор" в театър "София" и "Страхотни момчета" м Младежки театър "Николай Бинев".

За главна мъжка роля Димо Алексиев - за Калигула, Цветан Алексиев за ролята на Владимир във "В очакване на Годо" в Сатиричния театър и Ленко Гурков за Браян в "Радост на моето сърце" на ловешкия театър.

За главна женка роля - Мимоза Базова за Юлия в "Родилно петно" на "Сфумато", Светлана Янчева за Катя във "Валентинов ден" на Театър зад канала и Рети Врангова за Агася Тихоновна в "Женитба" на Народния театър "Иван Вазов".

В комисията, определила номинираните, влизат докторът по театрални изкуства Румяна Николова, сценографът Венелин Щреков, актьорът Стефан Мавродиев и театроведа Димитър Чернев.

Втора комисия ще определи кои от номинираните ще грабнат наградите в различните категории на 27 март - международния ден на театъра. Домакин на събитието ще бъде театър "София".