Академичният народен хор при Пловдивската музикална академия с диригент д-р Костадин Бураджиев стана първият български световен хоров шампион в престижния конкурс World Choir Games (WCG). 

От създаването на конкурса, до миналата година български хор не е бил награждаван със златен медал и не е бил удостояван с Шампионска титла. Успехът придобива още по-голямо значение имайки предвид фактът, че родните ни изпълнители не са професионални певци, а студенти.

Конкурсът е създаден през 2000 г. и се провежда на всеки две години в различни държави. През миналата година той бе в Грац, Австрия и в него участваха 441 хора от 93 държави. В категорията в която нашите станаха шампиони е "Фолклор" и в нея се състезаваха 54 хора от цял свят.

Така българският хор успя да се класира на първия Световен хоров шампионат, организиран от Interkulture Foundation, който ще се проведе в Корея през тази година. В този шампионат участие ще вземат само победителите от други конкурси и хорове с много високи оценки.

За съжаление има голяма вероятност българските представители да не успеят да стигнат за състезанието поради финансови причини. Те не са подпомагани до този момент по никакъв начин нито от държавата, нито от фондация.

Хорът се нуждае от близо 55 000 лева, за да успее да замине, а скоро изтича срокът за внасянето на първата вноска от тези пари. Всеки желаещ да им помогне може да го направи на банкова сметка:

Банка Уникредит Булбанк, клон Тримонциум, гр. Пловдив
IBAN: BG32UNCR75273154632600

BIC: UNCRBGSF  
със забележката: За нуждите на Академичен народен хор.

Песните на хора, техни видео клипове и повече информация - ТУК