Дали сме на парти и се полеем, без да искаме с питието си, или пък в горещ ден, под мишниците ни издайнически се появят тъмни кръгове, съчетанието между светлина, плат и течност може да ни накара да се почувстваме доста неудобно.

Снимка 416191

Източник: iStock

Когато гледаме сухата дреха, цветът ѝ ни се струва по-светъл, тъй като нишките, от които е изтъкана, отразяват част от попадналите върху тях светлинни лъчи и те попадат в очите ни, чрез които възприемаме този цвят. Останалата част от светлината се поглъща от плата. Това означава, че повече светлина и по-голямо отразяване от страна на плата се възприемат от нас като по-светъл цвят.

Снимка 416192

Източник: iStock

Но когато намокрим плата, пространството между нишките се запълва с вода, а тя взаимодейства със светлината по различен начин. Когато лъчът светлина попадне върху водния слой, една част се отразява от водата, а друга навлиза в него и се отразява от плата. Но пътят на тази втора част от светлината не спира до тук - отразеният от плата лъч отново се устремява нагоре през водата към очите ни, но достигайки повърхността на водния слой, отново променя посоката си.

Настъпва феномен, който се нарича пълна вътрешна рефракция. И в крайна сметка по-голяма част от светлината бива погълната от плата и по-малка част достига до очите ни, а те възприемат това като по-тъмен цвят. Защото тъмнината не е нищо друго, освен липсата на светлина.