Чували сме много пъти максимата "Красотата иска жертви" и знаем, че смисълът й обикновено се свързва с усилията, които полагаме, за да изглеждаме добре. Понякога обаче значението й може да е съвсем буквално.

Японски маникюр, чупливи нокти и защо този тип маникюр е подходящ за всеки

Какво представлява японският маникюр

И защо е актуален за всеки и по всяко време

Ново изследване показва, че LED лампите, които се ползват за сушене на гел лака в салоните са маникюр, оказват влияние върху кожата на молекулярно ниво. Проучването е дело на Калифорнийския университет на Сан Диего и Университета на Питсбърг, а основен негов автор е биоинженера от български произход Людмил Александров.

Александров казва, че преди да направят проучването си, сме имали "нула данни за това какво причиняват лампите за маникюр на клетките на човешкия организъм". След него вече е ясно, че UV светлината им променя ДНК-то на клетките и предизвиква мутации, които са свързани с рак на кожата.

Снимка 603188

Източник: iStock

Тези резултати не са директно свидетелство за повишен риск от рак на кожата, но определено са алармиращи за това колко често бихме искали да се подлагаме на процедурата по поставяне на гел лак, пишат Scince Alert.

Достатъчно е да имаме предвид, че Мария Сивагуи, която е част от екипа на Александров, заявява пред Today, че е спряла да си прави подобен маникюр след излизането на резултатите от изследването.

Снимка 603187

Източник: iStock

"Щом видях ефекта от радиацията, излъчване от машината за сушене на лак - клетъчна смърт и мутация на клетки след едва 20-минутно облъчване, останах поразена", казва тя. Според нея потенциалният риск е много по-голям от удоволствието да имаме съвършено лакирани нокти.