Ваканциите и пътуванията свързваме с положителни емоции и трупане на нови, приятни спомени. Но това не важи напълно, ако изберем някоя от популярните дестинации за т.нар. тъмен туризъм.

Познат още като туризъм на бедствията, той акцентира на посещението на места по света, на които са се случили природни катаклизми или други трагични събития (авария, война), а спомените за тях са още живи.

Този тип туризъм станa особено популярен в последните месеци заради сериала "Чернобил" и огромния ръст на посещенията в "призрачния град" Припят. Докато за един подобна ваканция е безсмислена и опасна, други стягат куфарите без да се замислят и качват селфита в социалните мрежи.

Снимка 431002

Източник: GettyImages

Но районът колко Чернобил не е единствената известна дестинация за тъмен туризъм. Ето и няколко други, ако подобен тип преживявания са по вкуса ни.

Помпей

Тази дестинация може да не ни изглежда толкова тъмна, колкото Чернобил, но истината е, че и тя е станала популярна заради трагедията, разиграла се там. Античният римски град е засипан от пепелта на Везувий, но бива напълно запазен.

Днес около два милиона и половина туристи посещават Помпей годишно и не пропускат да се снимат с гипсовите отливки, които изобразяват "жертвите на Везувий", които спят своя вечен сън.

Снимка 431005

Източник: GettyImages

Концлагерите

В Европа те са не един и два, най-популярният е Аушвиц. Това място, на което хиляди са загубили живота си по най-мъчителния начин, определено не е за всеки. И не всеки разбира желанието на друго да го посетят.

Подобно преживяване може да окаже сериозен ефект върху психиката ни, а притеснителното е, че в ерата на социалните мрежи историята на подобни места остава на заден план и те се приемат просто като атракции.

Над 2.15 милиона души са посетили Аушвиц през 2018 г., което е сериозен ръст в сравнение с предходната.

Снимка 431006

Източник: GettyImages

Фукушима

След аварията в АЕЦ Фукушима на 11 март 2011 г, връщането на спомена от Чернобил бе неизбежно. Неизбежно бе и включването на японския град в списъка с дестинации за тъмен туризъм. 

А местните власти предприеха интересна стратегия - да превърнат туризма във финансов механизъм за възстановяване на щетите от трагедията, както и да покажат на посетителите колко бързо градът се връща към нормалния си начин на живот. Както те го наричат - туризъм на надеждата, пише CNN.

Мемориалът 9/11

Изграден на мястото на двете кули на Световният търговски център, той напомня за атентата на 11 септември 2001 г., в който загинаха близо 3000 души. Днес това е една от най-големите туристически забележителности не само в Ню Йорк, но и в САЩ.

Северна Корея се рекламира като туристическа дестинация

Северна Корея се рекламира като туристическа дестинация

Място на мир и спокойствие...

Музеи на изтезанията

Най-известният подобен се намира в Амстердам. На туристически интерес се радва и Музеят на средновековните изтезания в Сан Джимияно, Италия, както и тези в Хесен и Прага.