Архитектурната фирма BIG на датчанина Бярке Ингелс е известна с революционните си проекти, които почти винаги са на границата на футуризма и иронията. Последното й творение е лятна ски писта върху покрива на завода за преработка на отпадъци в Копенхаген.

Снимка 408221

Източник: BIG/Rasmus Hjortshoj

Пистата е част от желанието на завода да създаде пространство за спортни активности и макар все още едва половината от нея да е готова, имаше ентусиасти, които да я изпробват.

Снимка 408222

Източник: BIG/Rasmus Hjortshoj

Тя е съвместен проект на BIG със SLA Architects и, когато бъде завършена през април тази година, ще достигне дължина от 400 метра. Тя тръгва от най-високата точка на покрива на завода, като прави завой от 180 градуса по средата си.

Снимка 408223

Източник: BIG/Rasmus Hjortshoj

Общата повърхност на пистата е 10 хил. квадратни метра, които са покрита със специалната повърхност за летни писти на компанията Neveplast.

Снимка 408224

Източник: BIG/Rasmus Hjortshoj

Изборът на зеления й цвят не е случаен - освен че няма да се цапа колкото бялото, той символизира и работата на завода отдолу, който превръща отпадъци в енергия.

Снимка 408225

Източник: BIG/Rasmus Hjortshoj

Освен пистата, на покрива на завода може да се ползва 85 метра висока стена за катерене, няколко алеи за разходка, кафетерия и места за почивка.