Какво означава добър секс? В наши дни обикновено го определяме на базата на честотата, позите и оргазмите. Но тези фактори са само малка част от общата картина, когато става въпрос за секс. Независимо дали е секс с партньор или мастурбация, самият акт е от голямо значение за нашето здраве и благополучие. 

WorldData, средният размер на пениса по държави и какво е сравнението в световен мащаб

Какъв е средният размер на пениса според държавата

И как стоят нещата в България

Точно това разкрива пред BBC психосексуалният терапевт Cилва Невес, който публикува книгата Sexology: The Basics - ръководство за съвременния секс, развенчаването на митовете и табутата и разглеждането на някои от ползите за здравето ни.

Докато повечето от нас знаят, че сексуалният контакт може да бъде класифициран като умерена физическа активност (в зависимост от позата и продължителността), има и проучвания, които показват, че половият акт всъщност помага за много повече - от подобряване на съня до намаляване на стреса и освобождаване на хормона на щастието. 

"Умът и тялото не могат да бъдат разделени по време на секс, защото има силна и сложна връзка между двете", обяснява Cилва Невес.

Снимка 598317

Източник: iStock

Психотерапевтът обяснява, че когато се активира "еротичният ум", се отделя коктейл от мозъчни химикали, включително окситоцин (хормонът на свързване, важен за психологическото благополучие), допамин (хормон на усещането) и половите хормони като тестостерон, естроген и прогестерон.

Следователно сексът е много добър за облекчаване на стреса, защото понижава нивата на кортизола (хормона на стреса). Плюс това, благодарение на оргазмите, се освобождават окситоцин и ендорфини. Доказано е, че оргазмите, независимо дали с мастурбация, или с партньор, подобряват и съня. Друго завладяващо проучване показа, че оргазмът спомага на дишането през носа точно толкова, колкото носният деконгестант до един час. 

Секс и колко често трябва да правим, ако сме във връзка

Колко често трябва да правим секс

Има ли кратък отговор на този въпрос

Това със сигурност е нещо, за което да помислим, докато навлизаме в сезона на настинките и грипа. За жените ползите от оргазма се простират и по далеч - от подобрен контрол на пикочния мехур до облекчение от менструални и предменструални спазми.

Да не забравяме и тезата, че честата сексуална активност, ни накара да изглеждаме по-млади, благодарение на освобождаването на естроген.

Снимка 598318

Източник: iStock

Също така знаем, че за мъжете по-високата честота на еякулацията намалява риска от рак на простатата. Освен това сексът помага за понижаване на кръвното налягане, което го прави полезен за сърцето, отбелязват от Metro

Към всички тези благини, според Силва Невес има още един голям бонус от правенето на секс. Макар изследванията за взаимовръзката между секса и здравето да са все още в начален стадий, се смята, че сексът засилва имунната ни система.

WorldData, средният размер на женските гърди по държави и какво е сравнението в световен мащаб

Какъв е средният размер на женските гърди според държавата

И как стоят нещата в България

"Едно проучване показа, че хората, които са имали по-чест полов контак, имат повече имуноглобулин. Това е кръвен протеин, който е част от имунната система", категоричек се психотерапевтът.