Последните няколко седмици са изпълнени с новини около Volkswagen - дали ще бъде представянето на нов електромобил, или пък огромна инвестиция в преследване на съвършенството в този сегмент.

Volkswagen и новата инвестиция за 180 милиарда евро в развиването на електрически автомобили

Достатъчни ли ще са 180 милиарда, за може Volkswagen да настигне Tesla

Смел ход

Сега идва поредната, която обаче може да бъде приета със смесени чувства от почитателите на базираната във Волсфбург, Германия, компания. Оказва се, че седан версията на Passat ще бъде спряна от производство.

Информации в тази посока се появиха още през миналата година, а сега те са официално потвърдени от шефа на Volkswagen Томас Шефер пред Automotive News Europe. Това означава, че новата генерация на Passat ще бъде предлагана само като комби.

Очакванията са поръчките и доставките за нея да започнат през септември, което означава, че през лятото ще бъде представена официално. Макар Volkswagen да спряха седана на Passat в САЩ още през 2021 г., решението им за Европа продължава да бъде изненадващо.

Най-малкото защото именно седанът на Passat бе най-продаваният автомобил в сегмента си на Стария континент за миналата година. Това не е първият седан, чийто край е обявен за Европа напоследък. Преди него Opel/Vauxhall обявиха края на Insignia, а Ford - на Mondeo, пише Motor1.com.

Краят на седана за Passat не е единствената промяна. Новата генерация на модела няма вече да се прави в Емден, Германия, защото производството му ще се премести в Братислава, Словакия. Точно там ще бъде преместено и това на Skoda Superb, базирано досега в Квасини, Чехия.

Volkswagen ID.3, представянето на новата генерация на електрическия автомобил и какво е различното в него

Новият Volkswagen ID.3 е тук

Какво ново в електрическия автомобил

Новата генерация на Superb също ще загърби седана и ще бъде произвеждана във вариант на хечбек и комби. Смяната на заводи не е никак случайна, защото Шефер обяви също така, но без да навлиза в подробности, че именно Skoda ще разработват новата генерация на Volkswagen Passat.