В ерата на умните технологии големите компании се стремят да предлагат все по-иновативни и в същото време функционални решения, които да навлизат в ежедневието ни. Така например само преди дни от Apple обявиха, че чрез iOS 18 притежателите на новите модели iPhone ще разполагат с редица нови функции. Тези, които имат пък използват AirPods Pro 2 ще могат да отговарят на телефонни обаждания дори и само с движение на главата си.

iOS 18 и Apple AI - кои модели на iPhone ще получат новите функции

iOS 18 и Apple AI - кои модели на iPhone ще получат новите функции

На работа или на забавление залага компанията

Освен в технологиите обаче умните функции навлизат и в модата. Доказателство за приложението им са самозавързващите се модели, както и баскетболните маратонки на Nike, които могат да бъдат контролирани чрез апликация. И докато от спортната компания можем да очакваме подобна иновация, то от технологичната Samsung би било пълна изненада.

Но ето, че изненадата е факт, тъй като корейската фирма е представила първите си умни маратонки. Моделът Shortcut Sneaker на Samsung е създаден съвместно с Elitac Wearables, Chiel Benelux и дизайнера Roel van Hoff.

Колкото до това как "работят" умните маратонки, отговорът е логичен. Подметките им съдържат сензори за движение, като пет различни движения или жестове задействат определени функции. Все още не е напълно ясно какви точно са възможностите, но се предполага, че чрез команди с движение ще можем да позвъним на приятел или да си пуснем музика.

От видеото, с което Samsung представя Shortcut Sneaker става ясно, че моделът няма да бъде наличен за свободна продажба, поне засега. Колекцията е лимитирана само в шест чифта, които ще бъдат достъпни за победителите в състезание, които е за Samsung Members.

Новите монитори на Samsung - по-умни, по-красиви, по-издръжливи

Новите монитори на Samsung - по-умни, по-красиви, по-издръжливи

И мониторите не са това, което бяха

От Tech Radar пишат, че маратонките Shortcut Sneaker са по-скоро концепция, отколкото краен продукт или знак, че Samsung навлизат и в модата. Но както отбелязва изданието, а и ние сме напълно съгласни, моделът определено е интригуваща идея, която се вписва в тенденцията за все повече команди, които да можем да задаваме чрез жестове и докато сме със свободни ръце.