Завистта от наша страна, насочена към Скандинавия, не е нещо ново. Независимо дали става дума за тяхната прогресивна култура, технологично напреднала инфраструктура или постоянно високо класиране в списъка на най-щастливите страни в света, Финландия просто изглежда така сякаш всичко им е повече от наред. А на Балканите сме устроени така, че подобно нещо ни дразни.

Финландците обаче не крият тайните за своя успех, поне не когато става въпрос за щастие. И сега те се опитват да "пренесат" своето щастие по целия свят. Как го правят ли? С нов специален проект, който позволява на всеки да "наеме финландци" (Rent a Finn).

Rent a Finn ни дава възможност да пътуваме до Финландия и да прекараме известно време с някои финландски "водачи на щастието" - с надеждата, че техният спокоен и природосъобразен начин на живота може да се отрази и на нас самите.

За доброволци като домакини в съответните градове са се записали осем финландци. Един от тях е Еско - кмет на град Рованиеми, център на провинция Лапландия. Той иска да сподели радостите на финландското лято с всеки, който посети къщата му. Ще се берат ягоди, ще се правят разходки с лодка и ще се играе финландската игра mölkky.

Рованиеми

Източник: iStock

Рованиеми

Линда и Нико пък живеят в Ут - най-южният остров във Финландския архипелаг. Те ще запознаят своите гости "със семплия живот в архипелага, изпълнен с приятелски настроени хора и сурова, красива природа". 

Кандидатстването за "наемане на финландец" е лесно. Просто снимаме триминутно видео, в което описваме себе си, връзката си с природата и защо искаме да посетим Финландия, след което попълваме формуляра за кандидатстване на уебсайта. Победителите ще пътуват до Финландия това лято за три дни, като датите варират според домакините.

Ут

Източник: iStock

Ут

Всички разходи за път и настаняване ще бъдат покрити, но трябва да имаме предвид, че цялото ни посещение ще бъде документирано.