Контролерите за конзоли като Xbox и Playstation са проектирани да устояват на всякакъв вид продължителен тормоз, изпускания и замърсяване, и през годините DualShock моделите на Sony се доказаха като едни от най-издръжливите.

Sony Playstation 5, Playstation 4 и колко по-бърза е новата конзола

Първите тестове на PS5 ни убеждават, че PS4 е история

Разликите са осезаеми

Новите DualSense контролери обаче, които се появиха с Playstation 5, започват да показват сериозни дефекти, при това след само няколко месеца ползване.

В САЩ наскоро дори бе заведено дело срещу компанията, което определя гаранциите на Sony за качеството на продуктите като "измамни, незаконни и нечестни".

Снимка 519163

Източник: iFixit

Основното оплакване е, че бутоните за управление регистрират и предават сигнали към конзолата, без да се докосват, без да са били увреждани по какъвто и да е начин.

От iFixit веднага се заеха да разрешат казуса и да надникнат във вътрешността на DualSense, при което бяха установени няколко възможни причини за докладваните проблеми.

Една от тях е бързо износване на сензорите, които отчитат позицията на ръчките за управление, но е възможно да става дума и за износване на държачите, които ги фиксират в статично положение.

Снимка 519165

Източник: iFixit

От iFixit допускат, че проблемът може да бъде предизвикан и от натрупване на прах, влага или частици във вътрешността на контролера, но тези рискове винаги са били част от геймърското преживяване.

При разглобяването на DualSense инженерите отчитат, че контролерите на Xbox, Playstation и Nintendo Switch разчитат на почти напълно еднакви технологии и компоненти, но засега изглежда, че износването и проблемите най-силно засягат новите модели на Sony.

Sony Playstation 5 и кога се очаква компанията да пусне още от новите конзоли

Sony обещава още PS5 конзоли преди края на 2020 г.

Рекордно търсене, рекордни продажби

Оценката на iFixit e, че износването на DualSense може да се случи в рамките на само няколко месеца при ползване за около два часа на ден, което определено не звучи обещаващо за по-редовните геймъри.