Заклещен в долина между Апенинските планини и Адриатическо море в централна Италия, Пиобико е красиво средновековно градче, пълно с впечатлителни каменни сгради и заобиколено от буйни гори. Но въпреки перфектната си обстановка, Пиобико е известен с "грозотата" на своите хора.

Airbnb, Гротоле и как може да ни плащат, за да живеем в Италия

Airbnb ни плаща, за да живеем в Италия

Една неустоима оферта

През XIX век Пиобико е поставено пред изпитание, което засяга и много други градове и села в Италия: липсата на мъже. Причината са трите войни за независимост между 1848 и 1870 г., в хода на които хиляди войници губят живота си.

За да се справят с проблема, кметът и местните се събират и основават Club dei Brutti ("Клубът на грозните"), чиято цел е да намира неженени мъже в страната, които са готови да се оженят. Въпреки че с годините сдружението променя структурата си, то продължава да съществува и до днес, прераствайки в световно движение.

Снимка 467327

Източник: iStock

140 години по-късно т. нар. Световна асоциация на грозните хора наброява повече от 30 хиляди члена, които все още подкрепят идеята, че "няма значение как изглежда човек, а какво носи в душата си". През 2007 г. Пиобико дори поставя статуя в центъра на градчето, посветена на грозните хора.

Много години наред през първата неделя на септември от цял свят се събират хора, за да участват в годишния фестивал на грозните на Пиобико, по време на който членовете избират президент на клуба и регистрират нови съмишленици.

Снимка 467328

Източник: iStock

А в наши дни е доста лесно да станем част от клуба. Старшите членове просто трябва да преценят и класират "грозотата" на потенциалните нови кадри, която може да варира от "неуточнена" до "изключително грозна". И въпреки това, не е нужно непременно да сме грозни, защото това е клубът на вътрешната красота, пишат от BBC.

Pejo 3000, Италия, Алпите и първият ски курорт с пълна забрана над пластмасата

Защо този италиански ски курорт забрани пластмасата

Локални мерки срещу глобален проблем