Лятото е чудесен момент да използваме автомобила за нещо повече от придвижване в градски условия, защото е сезонът на възможностите, приключенията и доброто настроение.

И точно заради това, лятото е моментът, в който да съберем всичко необходимо, да се качим на колата и да поемем на истинско приключение. Именно в тази връзка подсещаме за няколко ключови автомобилни аксесоара, без които лятото просто няма да е същото.

Багажник за велосипеди

Бихме могли да караме колело на толкова много различни места, само ако транспортирането му не беше такъв проблем, разбира се. По-малък ще бъде обаче, ако заложим на багажниците, които се монтират на покрива на колата - те не увреждат боята, а и не пречат на нормалното използване на багажника.

Снимка 425589

Източник: iStock

Имат два недостатъка: скъпи са и трябва да внимаваме да не ги забравим на влизане в подземен паркинг, но в планината няма такива, така или иначе.

Кутия за багаж

Дори да имаме много компактен автомобил, не трябва да се отказваме от него - просто си купуваме кутия за багаж на покрива. Допълнителното товарно пространство ще ни отвори куп нови възможности, а ще може да поканим и приятели, за да направим пътуването още по-забавно.

Снимка 425586

Източник: iStock

По-компактните модели предлагат около 300 литра товарен обем, където може да прибираме каквото се сетим, включително и 20 въдици. Не се знае коя кога ще потрябва. Само е нужно да се уверим, че в кутията складираме по-лекия багаж, защото иначе може да влошим управлението на колата. Недостатъкът е, че изведнъж ще заприличаме на гастърбайтери.

Електрическа хладилна чанта 

Няма нищо по-дразнещо от това да пристигнем на някоя дива поляна за уикенда и да установим, че бирата е топла. А решението е толкова просто - електрическа хладилна чанта.

Снимка 425590

Източник: Facebook / CampingRocks

Ако автомобилът разполага с електрически изход в багажника, още по-добре. Слагаме я отзад, включваме я в "запалката" и винаги разполагаме с добре охладена храна и напитки. Безценно! Не трябва обаче да забравяме да хвърляме по едно око на акумулатора, за да не останем на къмпинг малко повече, отколкото сме планирали.

Хамак за куче

Лесно ще превърнем домашния любимец във верен другар, където и да сме, като оборудваме автомобила с хамак, който се монтира между облегалките на двата реда седалки.

Снимка 425591

Източник: Facebook / Dog Lovers News

Освен че осигурява комфорт и безопасност на кучето, той предпазва (до голяма степен) от всичко кучешко, което иначе попада върху седалката и тапицерията на пода. Недостатъкът е, че трябва да забравим за задната седалка, а и кучето трябва да е добре възпитано.

Палатка за покрива

Палатката е хубаво нещо, но ако не е нужно да я разгъваме, сгъваме и прибираме, би било още по-чудесно. Сега нека си представим, че е монтирана на покрива и се разгъва за нула време, ние спим нависоко - далече от насекомите и неравностите на земята, а сутринта, когато отворим ципа, имаме несравнимо по-добра гледка от спалите на земята.

Снимка 425588

Източник: iStock

Звучи добре, нали? Има все повече такива опции на пазара. Недостатъкът е, че са доста по-скъпи от стандартните палатки. Забравяме за колелата и кутията за багаж, но пък печелим хотел на колела.