Коледа - чакаме я има-няма два месеца, подготвяме се за нея, приготвяме кулинарни специалитети, купуваме подаръци, избираме тоалета. И после всичко минава буквално за ден, като оставя след себе си последствия като неизядена храна, опаковки, нежелани подаръци, ненужни дрехи. Ето как да ги рециклираме.

Снимка 558381

Източник: iStock

Храната

Започваме с очевидното - едва ли има дом, в който след коледните празници не са изостанали поне няколко съда с храна. Наистина не сме феновете на разхищението и изхвърлянето, особено на храна. Затова можем да замразим някои от ястията и да си подсигурим готов обяд за първата работна седмица след празниците.

Останалото печено месо пък може да ползваме за студени сандвичи или да го добавяме, нарязано на ситно, към салати или бърза паста. Или да го сготвим на богата яхния с повечко зеленчуци.

Снимка 556395

Източник: iStock

Подаръците

Започваме с опаковките - всички, останали цели след отварянето, можем да използваме повторно. Панделките пък да ползваме за декорация на други подаръци или за връзване на букети.

Амбалажната хартия пък винаги може да влезе в употреба, особено ако сме от почитателите на ръчно правени неща. Нежеланите подаръци не е нужно да отидат в кофата - със сигурност има на кого да ги преподарим или дарим.

Снимка 558383

Източник: iStock

Дрехите

Не сме почитатели на купуването на специални тоалети за конкретен повод, защото обикновено след това остават да висят самотно в гардероба. Ако обаче такова нещо ни се случи, имаме няколко варианта.

Можем да продадем дрехите в някоя от групите във Facebook, създадени специално за тази цел, или пък на специалните сайтове за луксозни дрехи втора употреба, ако става дума за такива.

Винаги можем и да дарим официални рокли на някой от домовете за деца и младежи, които ще са им от полза за предстоящ абитуриентски бал. А можем и да ползваме услугите на шивач, за да преправим прекалено официални дрехи в нещо по-всекидневно.