В последните години музеите не са това, което бяха. От скучни сгради с експонати, те все повече се превръщат в дом на модерните технологии. Някои пък буквално се сливат с околната среда, за да осигурят едно незабравимо преживяване за посетителите си.

Точно като The Whale - нов музей на остров Андоя, част от Норвегия, намиращ се в Северния полярен кръг, който се очаква да отвори врати през юни 2023 г.

Проектът е вдъхновен от типичния за скандинавците минимализъм, а идеята за създаването му е да се осигури възможност за наблюдение на местната популация от китове.

Именно островът е едно от най-добрите места на света за целогодишно наблюдение на огромните бозайници. Това е така и заради подводния каньон, който се намира тук, и през всички месеци привлича мъжки кашалоти.

С малко повече късмет можем да видим и косатки, дори и делфини. А подобна природна атракция е просто грехота да не се оползотвори по най-добрия начин.

Дизайнът е дело на архитектурното студио от Копенхаген Dorte Mandrup. Цялостната концепция е съобразена с заобикалящата околна среда и с желанието сградата максимално да се слива с нея. Затова и покривът ще бъде покрит с камъни, които ще се напукат, а между тях ще израсте мъх. Така цялостният облик е като на огромна скала,  предава Bored Panda.

Освен зали за наблюдение на китовете под и над морската повърхност, в The Whale са предвидени и различни музейни помещения, офиси и дори кафене - с панорамна гледка, разбира се.