Мравките са онези малки, досадни насекоми, които със сигурност не искаме да виждаме в дома си. А най-лошото е, че те се появяват все там, където е и храната ни.

Затова трябва да вземем навременни мерки, преди нашествието им да е излязло извън контрол. И в случая не говорим за скъпи препарати, които ни изглеждат подозрително вредни. Можем да се справим с мравките и с подръчни средства. Ето как.

Тиксо

Лесно и просто - ако сме видeли откъде излизат мравките, за дa ни атакуват, просто залепваме отвора на тяхното леговище.

Снимка 439429

Източник: iStock

Борна киселина

Тя има широко приложение в градинарството, но е токсична за хората, затова трябва да внимаваме, когато боравим с нея. Необходим ни е един капкомер, с който да сложим няколко капки киселина на местата, където най-често виждаме мравки, както и на отворите, откъдето влизат и излизат.

Тебешир

Още по-лесно и доста по безопасно. Просто натъркваме с него всички дупки и процепи около шкафове, мивката и където още сa ни се мяркали мравки. Калциевият карбонат в тебешира е това, което отблъсква мравките. Можем и да го стрием на прах и да посипем с него на местата, на които преценим, че има нужда.

Брашно

То също прогонва мравките, затова може да посипем от него в края на рафтовете и на по-труднодостъпните места в кухнята, където насекомите си правят убежища, пише Reader's Digest.

Снимка 439428

Източник: iStock

Лимонов сок

Той успешно може да замени инсектицидите. Трябва да напръскаме от него на праговете и первазите на вратите. След това изстискваме във всички дупки и отвори, където могат да се крият мравките. А най-хубавото е, че лимоните гонят и хлебарките, и бълхите.

Сол и пипер

Мравките налитат най-вече на захар. Затова можем доста неприятно да ги изненадаме, ако ги посрещнем с черен пипер или сол, посипани в шкафа и на плота.

Пудра

Талкът, който се съдържа в нея, също действа като репелент. Трябва да я разпръснем най-вече покрай вратите и прозорците. 

Хлебарките и някои интересни факти за тях

Интересни факти за хлебарките

Наистина ли остават живи без глава

Оцет

Мравките мразят неговата миризма. Затова смесваме равни части оцет и вода в бутилка с пулверизатор и напръскваме всички места, където може да се крият насекомите. Това е добра идея и за заниманията на открито - просто напръскваме наоколо, за да не полазят нас и храната ни.