Днес, 10 февруари, настъпва лунната Нова година. Това ще бъде годината на дракона, а основният ѝ елемент е дървото. Празникът, известен и като китайската Нова година, се отбелязва спрямо лунно-слънчевия календар и обикновено си пада между 21 януари и 20 февруари. Той се отбелязва в китайскоговорящите страни и региони, както и в държави и региони, били под китайско влияние,  включително континентален Китай, Тайван, Хонконг, Макао, Сингапур, Виетнам и Корея.

Годината на Заека, китайската нова година и какво носи за всеки от знаците на китайския зодиак

Какво носи Годината на Заека на всеки от знаците в зодиака

2023-а трябва да е година на надеждата

Традиционно тържествата продължават цели 15 дни до датата на пълнолунието. Всеки от 15-те дни има определена роля и често участващите в празненствата спазват традиционните вярвания за всеки ден. Първият ден например е отделен за семейството, а последният - за традиционния фестивал на фенерите.

Ако при нас настъпването на новата година е преди всичко поставяне на ново начало с нови надежди, то в азиатските страни този ден е свързан с редица вековни ритуали и традиции. Това е време семействата да се съберат, да отдадат почит на своите предци и да приветстват настъпването на пролетта. Провеждат се и различни ритуали за гонене на злите сили като палене на огньове.

Снимка 652408

Източник: iStock

Има и някои малки традиции като това семейните членове на семействата да дават червени пликове с пари на децата и тинейджърите. Подготовката започва седмица по-рано и включва почистване и декориране на дома, както и купуване на подаръци и храна. Украсите са предимно в червен цвят.

Навечерието на новата година е най-големият празник. Трапезата традиционно включва пролетни рулца, кнедли, ястия със свинско и риба, торти. Консумира се и доста алкохол, предимно вино. 

Снимка 652407

Източник: iStock

Китайският зодиак се състои от 12 животински знака. Традиционно драконът, който е единственото митично същество в зодиака, е символ на сила и мощ. Именно той ще ръководи 2024 г. Също така се свързва с късмет, мъдрост, успех, защита и мъжественост.

Затова се смята, че годините под знака на дракона са изпълнени с много предизвикателства, но и много възможности. Подходящи са и за започване на нови начинания, които са с гарантиран дългосрочен успех. Това е и причината в повечето случаи през тях да се наблюдава пик на раждаемостта в страни като Китай.

Снимка 652414

Източник: iStock

Освен с животно, всяка година кореспондира и с един от петте основни елемента - метал, дърво, вода, огън или земя. Тази година на ред е дървото, което е символ на растеж и устойчивост. А комбинацията между дракон и дърво, освен че е много късметлийска, води до някои специфични забрани и правила, които важат за следващите месеци.

Сред тях са да не си взимаме ново куче, да не сключваме брак с хора, родени в годината на кучето или на дракона, както и да не поставяме леглото си в северозападния ъгъл на стаята.

Най-опасните за посещение страни през 2024 г.

Защо Турция е сред най-опасните за посещение страни през 2024 г.

За какво да внимаваме

Има и препоръки какво да правим през годината на дракона. Например късметлийският цвят на родените в тази година е златният, който е символ на успех, богатство и чест. Жълтото също е подходящ цвят за носене през следващите месеци и се смята, че ще ни донесе късмет и щастие. Може да се използва и при декориране на дома. Друг цвят, който е подходящ за тази година, е синият, пише CBS News.