Ние, хората, се прозяваме, когато сме уморени или когато ни е скучно. Това е естествен защитен механизъм на тялото, с който се предпазваме от заспиване точно в този момент. И си напомняме, че е време за почивка.

Прозявката раздвижва мускулите на лицето и челюстта и по този начин подобрява кръвообращението в главата и към мозъка. До него достига и повече кислород, когато се прозяваме с широко отворена уста.

Ако имаме куче, със сигурност сме забелязали, че то се прозява много по-често от нас. И седим, и го гледаме, и се чудим от какво се е уморило толкова...

Снимка 481839

Според ветеринара д-р Кати Нелсън, цитирана от Reader's Digest, прозяването при кучета до голяма степен също е начин да не заспят, когато много им се спи. Но зад него може да се крие и друга причина.

Оказва се, че то може да е кучешкият еквивалент на ръкостискането - с него едно куче се поздравява с друго и го предупреждава, че има мирни намерения.

Снимка 481841

Освен това, прозявката е и механизъм за успокоение. Затова е вероятно да се случва по-често, когато кучето е стресирано, тревожно или много развълнувано.

Кучетата и как ни помагат да бъдем по-здрави и по-щастливи

Кучетата ни правят по-здрави и по-щастливи

Някои от много ползи на това да имаме домашен любимец

Така че, домашните ни любимци имат много причини да се прозяват, а в това няма нищо притеснително, освен ако изведнъж не са започнали да го правят много по-често. Тогава може да е на лице емоционална причина.