Пандемията успя сериозно да промени живота ни, най-вече заради това, че прекарваме повече време вкъщи от всякога - особено ако работим у дома. Първоначалната еуфория, че ще можем да се трудим по пижама и да се гушкаме по цял ден с котката, със сигурност вече се е превърнала в рутина.

Котките, хората и могат ли да се привързват към нас

Колко точно ни обичат котките

Чувствата са взаимни

Но ако на нас така ни е добре, то мъркащият домашен любимец май също има какво да каже по въпроса с тоталната промяна на ежедневието. И никак не е доволен от нея.

Според ново изследване, проведено от благотворителната организация Cats Protection, много домашни котки са подложени на сериозен стрес, който дори може да бъде животозастрашаващ. А причината за него е дългото време, което стопаните им прекарват у дома.

Снимка 545568

Източник: iStock

Това разваля режима, на който са свикнали нашите котки. Вследствие те са подложени на постоянен стрес, който отключва различни заболявания. Най-често те са цистити и други, свързани с отделителната система.

Затова съветът на ветеринарите е да осигурим скривалище на мъркащите си домашни любимци и да ги оставим необезпокоявани през повечето време - защото имат нужда просто да бъдат сами. А когато решат, че искат внимание и ласки, те сами ще дойдат при нас, предава Daily Mail.

Котките, отглеждането им в домашни условия и как да бъдат щастливи

Как да сме сигурни, че котката ни е щастлива

Няколко прости правила

Друго важно условие, за да избегнем котешкия стрес, е да не променяме хранителните им навици - храната им се дава тогава, когато са свикнали, а не когато сме си решили, само защото сме си вкъщи и нямаме какво друго да правим.