На 1 декември столичната коледна елха пред Народния театър тържествено запали светлините си и така градът е вече съвсем потопен в празнично настроение.

Леден парк София, Коледа, коледни базари, благотворителни базари и кои да посетим този уикенд в София

Облачно с коледни подаръци

Голямото завръщане на коледните базари

Някои от по-кратките коледни базари вече преминаха, по-големите пък са отворени от дни, а на трети тепърва им предстои да посрещат гости.

Ето кои са коледните базари в София, на които им идва ред да ги посетим и обещават да ни заредят с най-много коледен дух.

Немски коледен базар

Добре познатият Немски коледен базар и тази година очарова посетителите си с много настроение. Из къщичките, разположени в Градската градинка до пл. "Александър Батенберг", ще можем да разгледаме и купим ръчно изработени коледни подаръци и сувенири, да опитаме греяно вино, горещ шоколад и други изкушения за хапване, сред които, разбира се, са и традиционните вурстчета.

Снимка 598159

Източник: Facebook / Немски Коледен Базар София - Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia

Музика също има. Част от програмата са поп, джаз и класическа музика, а на сцената ще видим какво са подготвили младежи и деца от училища и детски градини, в които се изучава немски език.

Изненади на базара тази година няма да липсват. Сред тях ще бъде Къщата за снимки, която ще е по-голяма и с нов декор, а в Детската къща пък малчуганите ще могат на топло да изработят подаръци за своите роднини и приятели.

Немски коледен базар е от 18 ноември до 22 декември.

Sofia Christmas Fest

В градинката пред зала 6 на НДК (на гърба на централния вход) вече се е разпростряло коледно градче. В него отново са разположени отделни дървени къщички, от които ни примамват ароматни напитки и храна.

Снимка 598158

Източник: Facebook / Sofia Christmas Fest

Там ще разгледаме и купим за себе си, близки и приятели различни сувенири. Част от програмата на базара са още Земеделският коледен базар и футболните срещи от Мондиал 2022.

Sofia Christmas Fest е от 18 ноември до 18 декември

анкета

Време ли е за коледна украса?

Виж резултати

Да, вече я свърших тази работа 55.7%

Не, чакам средата на декември 29.4%

Не украсявам, понеже е по-екосъобразно 5.5%

Точно вадя елхата 9.5%

Коледен парк

Друго място в центъра на София, което се е оживило от коледно настроение, е площад "Славейков". Там организираният Коледен парк вече е подготвил открита музикална сцена, зона с храни и напитки и коледна гора.

Снимка 598157

Източник: Facebook / Коледен парк

Част от базара са и произведенията на творци на приложно изкуство и художествени занаяти, като посетителите могат да изберат подаръци за близки и за себе си както от тях, така и от фермерските продукти на родни производители. Организаторите обещават и много други приятни изненади за малки и големи.

Коледен парк е от 4 до 30 декември

Коледен базар - София

В столичния парк "Възраждане" жители и посетители на града също ще могат да се докоснат до магията на Коледа. Там по-специалното ще бъде изработеният макет, който пресъздава сцената на Рождество Христово.

Снимка 598156

Източник: Facebook / Коледен Базар - София

Освен това ще можем да си направим и снимка с Дядо Коледа в обособения фото кът, да изберем подаръци сред разнообразни ръчно изработените творения, както и да се забавляваме с представленията от тематичната празнична програма. И защото просто не би било коледен базар без греяно вино, мезета и сладки изкушения, и те също няма да липсват.

Коледен базар - София е от 9 до 28 декември

Дивата Коледа на "Малките 5"

За втора поредна година Дивата Коледа на "Малките 5" идва на Малките пет кьошета, където коледният дух на кръстовището има важно послание. А именно - да си припомним, че единственото нещо, което няма срок на годност, е планетата. Тази година темата е дивата природа, а каузата - опазването на редките животински видове.

Затова до края на месец декември инсталация ще напомня за богатството на дивата природа, като търговците от района подкрепят каузата с тематични декорации и продукти, вдъхновени от животните.

Снимка 598160

Източник: iStock

Освен че посетителите ще се радват на празничните светлини и тематичната украса, ще могат и да опитат греяно вино и фермерски продукти. В програмата ще бъдат включени изпълненията и на улични музиканти, както и различни образователни, социални и културни прояви, от които ще научим повече за застрашените видове и за това как можем да допринесем за опазването им.

Поинсетия, коледна звезда и пет грешки в отглеждането й

5 грешки при отглеждането на коледна звезда

Цветето, което е символ на Коледа

Дивата Коледа на "Малките 5" е от 9 до 31 декември