С падането на температурите навън често ни се налага да полагаме повече усилия за запазването на дома си топъл. Понякога, колкото и да засилваме отоплението, все имаме чувството, че стаите не са достатъчно затоплени. И това може да се дължи на три чести грешки, които е вероятно и да не сме се замисляли, че допускаме. Ето кои са те и как да можем да ги избегнем.

Мари Кондо, какво е кураши и съветите й за пълноценен живот у дома

4 съвета за щастлив живот от Мари Кондо

Богинята на подреждането с нови ценни напътствия

Мястото на мебелите не е в близост до радиатора

Разполагането на мебели близо до радиатора може да попречи на ефективността на отоплението у дома. По този начин мебелите са като един вид бариера, която предотвратява свободната циркулация на топлия въздух из стаята.

Снимка 648776

Източник: iStock

За да оптимизираме топлинния поток, трябва да осигурим достатъчно пространство между мебелите и радиаторите. Тогава топлият въздух ще може да циркулира свободно и да затопли цялата стая по-ефективно.

Термостатът трябва да е правилно конфигуриран

Неправилно конфигурираните настройки на термостата могат да се окажат неподозираният фактор, който ни пречи да затоплим добре дома си. Оказва се, че доста хора допускат тази грешка. Лесно обаче можем да я избегнем, като проверим и програмираме правилно термостата вкъщи.

Снимка 648777

Източник: iStock

Добре е също така да внимаваме за неговото разположение. За да осигурява точни показания и оптимална ефективност на отоплението, той трябва да е далеч от пряка слънчева светлина и течения.

Телевизор, зарядно и домашните уреди, които е добре да изключваме от електрическата мрежа

Как да намалим разхода на електричество у дома (и да спестим пари)

Струва си да се замислим

Добро уплътнение на прозорците

Ако прозорците не са добре уплътнени, не бива да се изненадваме, че усещаме дома си по-студен. Когато през пролуките прониква студ отвън, е нормално и вътрешната температура да е по-ниска.

Снимка 648778

Източник: iStock

Лесно можем да проверим дали вкъщи имаме този проблем, като допрем ръка до рамките на прозорците. В случай че установим, че има пролуки, можем да помислим за добавянето на хидроизолация или изцяло за подмяната на дограмата, пише Contry Living.