До Коледа остават броени дни и отново на дневен ред е въпросът какво да подарим на най-близките си, за да ги зарадваме наистина, а не просто да отбием номера. В такива моменти всякакви идеи са добре дошли.

Децата, подаръците и как да подберем правилните

Колко подаръка да сложим под елхата за Коледа

Бройката, която ни спестява главоболия

В случая те са от поведенчески психолози, които се опитват да ни помогнат как да изберем перфектните коледни подаръци.

"След годината, която всички преживяхме, се увеличи интересът към обмислените подаръци. Хората искат да вземат на тези, които обичат, нещо смислено за Коледа", казва Майк Хюс, един от авторите на изследването.

Снимка 508680

Източник: iStock

За да определят кой на какъв подарък би се зарадвал, психолозите са се ръководели от труда за йерархията на потребностите от Ейбрахам Маслоу. Според този модел, хората са мотивирани да посрещнат основните си нужди, преди да преминат към нещо по-изтънчено. Това важи и за коледното пазаруване.

Моделът показва, че повечето хора попадат в една от четирите ключови категории - любопитен дух, амбициозен, общителен и търсещият простота. Психолозите съветват да определим към коя категория спада човекът, на когото избираме подарък, и така да се спрем на най-подходящото за него, пише Mirror.

Снимка 508679

Източник: iStock

Любопитният дух е най-щастлив, когато се отдава на страсти и интереси. Такива хора вероятно планират нови авантюри през 2021 г. Ако вашият близък попада в тази категория, подаръкът, който избирате, е добре да насърчава самоизразяването и творчеството.

Общителните искат да са заобиколени с обичани хора и вероятно социалните контакти много са им липсвали в пандемията. Ако избирате нещо за такъв тип човек, най-уместен е персонализираният подарък.

Амбициозните са най-щастливи, когато постигат личните си цели и се фокусират върху нови проекти. Те ще се зарадват на нещо, което признава най-добрите им качества.

Коледа, подаръците и защо лошите опаковки не са толкова лоши

Зле опакованите подаръци са най-добрите подаръци

Психология на празниците

Търсещите простота се радват на комфорта и обикновените неща в живота. За тях е подходящо нещо практично.