През последните години авиокомпаниите правят местата в икономична класа все по-тесни и неудобни. Въпреки това обаче не всички са еднакви и сред редовете се намират седалки, които може да ни осигурят малко повече комфорт.

Триетажни легла в самолетите - иновацията на борда на Air New Zealand

Пътуването със самолет вече на ново ниво

Как изглеждат най-иновативните легла на борда

За да бъдат часовете ни във въздуха по-приятни, е добре, когато имаме възможност, сами да си изберем мястото в кабината. Ето как да го направим по най-добрия начин в зависимост от това какъв тип пътник сме.

Ако ни е страх от летене

Изобщо не са малко хората, които изпитват страх от летене или безпокойство заради вероятност от турбуленция. Ако сме от тях, най-подходящото за нас място е в средната пътека и в близост до крилото на самолета - там бихме усетили най-голяма стабилност.

Снимка 638969

Източник: iStock

В случай че пък пътеките са само две, по-добрата седалка винаги е най-външната. Друго място, което е подходящ избор за хората, които не са фенове на летенето, е някое с изглед към стюардите и стюардесите. Така лесно бихме могли да ги повикаме, ако имаме нужда да ни успокоят.

Ако летим с бебе или малко дете

Ако трябва да се качим на борда с бебе или малко дете, то е добра идея да се насочим към първия ред. Обикновено самолетите, които летят на дълги разстояния, предлагат и удобството за прикрепяне на кош за новородено. Това дава както комфорт на бебето, така и свобода на родителя. В случай че искаме да се възползваме обаче, трябва да заявим това предварително.

Снимка 638967

Източник: iStock

Друг вариант е да закупим самостоятелно място за бебето и на борда да вземем със себе си (одобрено от авиокомпанията) столче за кола. Ако пък искаме малкото ни е да е в скута, най-добре да си изберем място до прозореца.

Ако търсим комфорт и възможност за сън

В някои самолети за дълги разстояния е помислено и за пътниците, които са най-капризни по отношение на комфорта по време на полет и обичат да си поспиват. В Airbus A330 например има редове само с по две седалки. Както и бихме предположили, там е най-широко и бихме имали най-много пространство около себе си.

Снимка 638970

Източник: iStock

Ако обаче самолетът, с който летим, е по-малък, но все пак искаме да ни е удобно, можем да се възползваме от местата до аварийния изход, където е по-широко. В случай че пък искаме да поспим на борда, най-добре е да си запазим място до прозореца, пише Conde Nast Traveler.

Защо да сме особено внимателни, ако седим до прозореца в самолета

Защо да сме особено внимателни, ако седим до прозореца в самолета

Вероятно не сме се замисляли за това

Ако се налага бързо да слезем от самолета (за прекачване)

При случай, в който се налага бързо да слезем от самолета, защото трябва да хванем друг полет или транспорт, е най-подходящо да седнем в предната част на кабината или на седалка до пътеката. Тези места дават възможност по-бързо да се отправим към изхода след кацане.

Снимка 638971

Източник: iStock

Дори обаче да нямаме възможност да изберем седалка и се окажем "заклещени" до прозореца или в средата, има начин да бъдем настанени другаде. Нужно е да обясним ситуацията си на стюардите и те може и да ни преместят. И все пак, трябва да имаме предвид, че това невинаги е възможно.