Докато при нас температурите неизбежно падат, на другия край на света зимата има съвсем друг облик. Всъщност, няма как да я наречем зима с това слънце, чисто море и палми.

Нова година на Хавайските острови не е това, което сме свикнали да виждаме в нашата балканска действителност с четири сезона. Докато при нас е зима, там е Макахики - сезон с безброй празненства, религиозни и културни традиции. Именно затова е и най-подходящото време да посетим далечната дестинация. Да си знаем за догодина.

Ако ние празнуваме настъпването на новата година само на един ден - 31 декември, то местните жители на Хавайските острови я отбелязват доста по-дълго. Началото на Макахики сезона се поставя с появата на съзвездието Плеяди - между средата на ноември и началото на декември.

Тази година това се случи на 17 ноември, когато се даде и начало на тържествата. С тях се отбелязва и времето между два плодородни сезона, в което почвата почива, а и обработващите я имат повече време за забавление.

Това е и време, което работниците трябва да прекарат със семейството и приятелите си, затова селскостопанската дейност се превръща в тема табу. Риболовът също замира, за да може да се възстанови популацията на риба край бреговете на островите.

И така до края на февруари - началото на март. Тези няколко месеца се запълват и с различни, забавни, традиционни игри, в които се изисква повече сила и бързина, отколкото интелект, пише Travel Pulse.

А докато работниците почиват, туризмът бележи своя подем. Именно заради атрактивните тържества мнозина предпочитат да посетят Хавайските острови точно по това време. За съжаление, ситуацията в последните месеци стопи сериозно броя на туристите.

Хаваите, красивите плажове и каква е тяхната тайна

Тайната на хавайските плажове

Как се образува нежният им пясък

По-малкият брой любопитни наблюдатели пък дават възможност на местните да си починат по-пълноценно, а религиозните ритуали в чест на бог Лоно не губят от чара си заради големите тълпи.