От 2005 г. до днес камерите и сателитите на Google Maps са успели да заснемат и документират невъобразим брой локации и сгради.

Наскоро компанията реши да разкрие за първи път какви точно са мащабите на информацията, с която разполага, след като години наред се въздържаше да коментира въпроса на детайл.

Оказва се, че за камерите на Google почти не са останали скрити населени местности. Компанията твърди, че притежава снимки на 98% от местата, където живеят хора.

Снимка 457739

Източник: iStock

Колите й, които събират съдържание за Street View, са изминали над 16 000 000 километра, което се равнява на около 400 обиколки на планетата.

Сателитите на Google Earth пък са заснели невероятните 93 000 000 квадратни километра - малко под една пета от лицето на Земята.

Цялата картографска информация на Google възлиза на над 21 милиона гигабайта или около 20 000 терабайта.

Но не всичко, заснето от камерите на компанията, достига до очите на потребителите. Както можем да се досетим, нецензурното съдържание или кадрите на насилие отпадат от финалната селекция.

Освен тях обаче от картите на Google могат да бъдат махнати и частни имоти, попаднали в кадър, стига собствениците им да изпратят официална молба към компанията.