Големият бариерен риф е едно от природните чудеса на нашата планета, което е поставено под заплаха заради климатичните промени.

Музеят под вода в Мексико

Музеят под вода в Мексико

Един от най-необичайните музеи в света

Докато учени предлагат мерки като присаждане на корали и забрана на използването на слънцезащитни продукти по плажовете в близост, за да не се стигне до неговото изчезване, други намират начин как да приютят доза изкуство именно там.

Сега, когато всички погледи са вперени в рифа, а усилията са концентрирани за неговото опазване, е точното време за откриването на Музей на подводното изкуство. На този етап обаче всичко е на ниво идея и работа по нейното осъществяване.

Снимка 435368

Източник: Museum of underwater art

А идеята e на гмуркачът Джейсън Тейлър, който от повече от десетилетие създава подводни скулптури, като тези, които се намират в музеите под вода край Мексико и Бахамските острови.

Снимка 435372

Източник: Museum of underwater art

Този музей обаче ще е малко по-различен, защото има за цел не само да привлича вниманието към себе си, но и да го отвлича от Големия бариерен риф. Затова ще бъде позициониран близо до Таунсвил, Австралия, което е съвсем близо до централната част на кораловия риф.

Снимка 435369

Източник: Museum of underwater art

Планира се в подводния музей да можем да видим различни скулптури, които променят цвета си, за да ни алармират за промяната в температурата на водата, която води и до промени в целия подводен свят, пише Big 7.

Интересното е, че подводните статуи ще бъдат така направени и поставени, че да не е задължително да се гмуркаме, за да можем да ги видим. Те ще могат да се наблюдават и от близкия бряг, но само при приливи и отливи.

Снимка 435370

Източник: Museum of underwater art

Музеят ще има и своя подводна оранжерия, в която ще се засадят над 200 корала, с цел да се подпомогне развитието на Големия бариерен риф. Очаква се до края на тази година да бъдат поставени първите статуи.

Как ще възстановим коралите

Как ще възстановим коралите

Нужни са спешни мерки

А създателят им Тейлър е категоричен, че първата и най-важна задача е да се промени разбирането за морското дъно и от нещо мистериозно и плашещо то да се превърне в свещена земя, за която трябва да полагаме грижи и да не приемаме като даденост. За него това ще бъде и началото на нова ера в туризма.