Ако в повечето ресторанти не е прилично да си оближем чинията след хапване, то едно заведение в Рим дори насърчава да го направим.

Ресторант Fiuto в Рим, който отвори врати наскоро, предлага гурме ястия за кучета. Секцията от менюто, посветена на четириногите, предлага мерлуза с рикота и тиквички, пилешка кайма с вегетарианско пюре и др. Сред напитките може да се избира между екстракт от зелена ябълка и диня.

Осветлението е меко, лаундж музика звучи на заден план, внимателният персонал развежда хората и домашните любимци на масите и пита стопаните какво биха избрали за себе си и за кучето си.

"Изготвихме менюто с ветеринарен диетолог, с когото определихме съставките, като взехме предвид алергиите, защото кучетата имат много повече алергии от хората", каза главният готвач Лука Граматико, който преди това е работил като треньор на кучета.

"Домашните любимци са част от нашето семейство, така че защо да не ги третираме като такова?", твърди Сара Никосанти пред Voa News, докато си прави селфи с нейния петгодишен Джак Ръсел, в зоната с огледала, предназначена специално за тази цел.

Не се чува никакъв лай, защото гостите се съсредоточават върху своите дизайнерски купи, седнали на пухени одеяла до масите на собствениците си.

Никосанти, 36-годишна агентка по недвижими имоти, казва, че е "много доволна" от избора в ресторанта, който отваря врати само преди месец, защото кучетата "също могат да имат балансирана диета" с "подходящи съставки".

От китайско гребенесто куче до мексиканско голо куче - 5 от най-грозните породи кучета

5 от най-грозните породи кучета в света

Все пак си имат някакъв чар

"Без подправки, без сол и без мазнини", настоява Граматико. Храната за кучешки клиенти се приготвя в кухня, отделна от тази на техните стопани. Порциите са съобразени с размера на кучето - S (за тези с тегло от 2 до 10 килограма), M (11-20 кг), L (21-30 кг) и дори XL (над 30 кг).

"Рибата е много популярна, защото има различен вкус от обичайната им храна", уточнява Граматико.