Трудно е да се сетим за точния момент, в който батериите на мобилните спряха да се крият зад подвижното капаче и станаха трудно-делима част от апаратите.

Факт е, че това явление прави подмяната на батериите доста по-скъпа и трудна, като много хора предпочитат просто да дадат пари за нов смартфон, отколкото да се занимават със сервизи и ремонти.

Това пък допринася за проблема с боклука и технологичните отпадъци, и по никакъв начин не се вписва в глобалните инициативи за устойчивост на индустрията.

Снимка 468734

Източник: iStock

Вчера от XDA разкриха, че са попаднали на изтекли документи на Европейската комисия, които разкриват, че през март ще бъде вкарано предложение в ЕП, което цели да промени статуквото с батериите.

В сърцето на проектозакона е призив към технологичните производители, който ги подканя (засега не знаем дали ще ги задължи) да променят методите си на производство.

Идеята на Комисията и ЕС е да върне лесно сменяемите батерии на пазара не само в смартфоните, но и в таблетите и в безжичните слушалки.

Литиево-йонните батерии и какво коства добивът им на природата

Цинизмът на “зелената” енергия

Не всичко е такова, каквото изглежда

Отделно от това, същият закон изисква от играчите в индустрията да засилят усилията си в областта на рециклирането и да добавят информация за нивата на микроскопични пластмасови частици върху опаковките на продуктите си.