Електрическите коли отдавна не са бавни и скучни, както преди години. Този отрасъл от автомобилостроенето продължава да се развива с бързи темпове и да изкушава все повече и повече потребители да преминат от двигател с вътрешно горене на задвижване изцяло на ток.

Bentley, плановете на компанията за електромобил и кога ще бъде в производство

Ще видим ли скоро Bentley на ток

Какви изненади да очакваме

А поредната причина да се съгласим на подобна промяна без никакво замисляне е Ford Mustang Mach-E 1400. Преди дни компанията представи серията Mach-E SUV, включваща седем различни мотора. Но най-впечатляващ от тях е именно моделът с най-много конски сили -1400.

Електрическият суперавтомобил е дело на Ford Performance Motorsports и RTR Vehicles, които са се погрижили агресивното движение да е съчетано с агресивна визия. Важно уточнение е, че това е демонстрационен автомобил, произведен в една бройка и само за писта, с цел да се покаже докъде се простират възможностите на колите на ток. И на Ford, разбира се.

Mach-E 1400 има три електрически мотора, които задвижват предните колела, и още четири за задните. Батериите са пригодени специални за каране на високи скорости, а максималната е около 260 км/ч. До нея обаче се стига доста бързо. 

Снимка 488965

Източник: Facebook / Motors Magazine Ocean Indien

Освен обикновените регенеративни спирачки, които спират движението на автомобила, този модел разполага и с хидравлични, които блокират задните колела и позволяват да се правят дрифтове, предава CNN.

Преди месеци от Ford представиха купето Mustang Cobra Jet 1400. Двамата модела може да имат една и съща мощност, но са създадени по съвсем различен начин, коментират от компанията. А най-хубавото е, че Mustang Mach-E 1400 ще има и свой по-малък брат, който ще влезе в серийно производство още догодина - Mach-E SUV.

Електромобилът с два електрически мотора и 459 конски сили поставя началото на нова ера във Ford и определено изглежда доста обещаващо. Но няма как да не признаем, че дизайнът му малко ни напомня на този на Tesla...