Като любители на чесъна, често предпочитаме вместо пресата да използваме дъска и да го накълцаме на ситно, защото така сякаш много по-добре се съхранява целия му аромат и сос, които са ни необходими за даденото ястие.
Така обаче неизменно дъската за рязане поема от наситения аромат на чесъна и е доста трудно човек да се отърве от него. Именно затова от Reader''s Digest ни дават няколко ценни съвета как най-лесно да се справим с миризливата чесънова дъска.
Преди да посегнем към дъската за рязане, хубаво е знаем от какъв вида материал е тя. Дъските от пластмаса, смола, мрамор или стъкло са по-лесни за почистване, тъй като не абсорбират миризми. От друга страна, дървените дъски са порести, което ги прави най-потенциални жертви на аромата на чесън.
Как да премахнем миризмата на чесън от дървена дъска за рязане
Ако сме нарязали само една или две скилидка, може да успеем да се измъкнем с просто измиване на дъската в гореща сапунена вода. Ако обаче чесънът е в по-голямо количество, това няма да ни спаси и тогава трябва да се подготвим с "тежката артилерия".
Източник: iStock
- Започваме с измиване на дъската с равни части оцет и топла вода.
- Поръсваме сода за хляб по цялата дъска и напръскваме с още повече оцет и вода.
- Търкаме дъската с четка за почистване, изплакваме добре и оставяме да изсъхне.
- Ако не сме доволни от резултата, повтаряме докато миризмата на чесън не изчезне.
Ако пък искаме да си спестим малко време от старателно миене, можем просто да си купим една малка дъска, която например да използваме само за чесън и лук. Така остатъчния аромат няма да ни притеснява.