Вчера, 22 юни, се проведе традиционната конференция на разработчиците на Apple - WWDC. За пръв път обаче тя бе в онлайн формат, а не на живо, заради COVID-19. Което не помрачи вълнението от иновациите, които технологичният гигант показа на света.

Нов смартфон не видяхме, но видяхме нова операционна система за iPhone и iPad - iOS 14. Тя ще бъде налична от есента, а ето и какво е новото и различното в нея в сравнение с предходната версия от преди година.

Основната идея на iOS 14 е да се даде нова визия на всичко, което използваме най-често, за да се осигури и по-бързо и лесен достъп. Затова и виждаме променен начален екран.

Него можем да подреждаме както си искаме. Можем и да добавяме различни уиджети (като календар и бележки), които също са променени визуално. Променяме лесно и техния размер - в зависимост от това каква част от екрана искаме да заемат. Така получаваме много повече информация с един-единствен поглед към екрана.

App Library е новото място за всичките ни инсталирани приложения. Тя ги подрежда автоматично в различни категории и ни осигурява лесен достъп до тях. А най-използваните винаги са най-отгоре.

Една нова, удобна екстра, е компактният изглед при входящо повикване, независимо дали е на телефонния номер, през FaceTime или друго приложения. Можем да вдигнем или да затворим чрез изскачащ прозорец, без да спираме да правим това, което правим в момента. Също така, видеоразговорите през FaceTime могат да се минимизират в малък прозорец, за да имаме достъп до останалите функции на смартфона си през това време.

Картите в iOS също получават няколко подобрения. Те вече разполагат с маршрути за колоездене и информация за станциите за зареждане на електромобили, за да знаем как да планираме пътуването си. Сдобиха се и с опцията Guides, която ни предлага препоръки и оценки за различни места по целия свят.

Приложението за превод също е изцяло ново, за да остави езиковата бариера при комуникация в миналото. С Translate App можем да водим разговори на 11 езика бързо и лесно. При това се поддържа и офлайн режим.

Гласовият асистент Siri също е с нов, компактен дизайн и, да, вече знае много повече от преди. Улеснено е боравенето с приложението и за управление на умния ни дом Home App. 

За Safari Apple твърдят, че е най-бързият - в сравнение с всичко останали браузъри. Вече ще ни предупреждава и ако някоя въведена парола не е достатъчно сигурна.

Няма как да пропуснем и една доста интересна екстра - отключването на автомобила през iPhone или смарт часовника. Това става възможно благодарение на Apple Wallet, където и се намира нашият виртуален ключ. Можем да персонализираме различни настройки и да даваме достъп до колата си на някой член от семейството или приятел, дори когато сме далеч. Засега работи само с нови модели на BMW.

Приложението CarPlay има за цел да ни осигури по-лесна и безопасна употреба на смартфона, докато шофираме. То е с опростен интерфейс, а вече поддържа и няколко нови функции - бързо поръчване на храна, зареждане на електрически автомобил и паркиране.

Ако използваме новия iOS 14, ще усетим промени и в слушалките AirPods. С новата операционна система те автоматично прехвърлят свързаността от смартфона към таблета например. Можем да настройваме звука им спрямо специфичните си изисквания за оптимално преживяване, както и да свържем два чифта към Apple TV 4K.

iOS 14 идва и с нови функции за груповите чатове, много нови емоджита, възможност за настройване на температурата на екрана, App Clips, споделяне на приблизителна, а не точна локация и индикатор ако някое приложение в момента използва камерата или микрофона ни.

Apple, новият патент за сгъваем iPhone и какво разкрива той

Сгъваемият iPhone, който не е съвсем сгъваем

Всичко е на ниво експерименти

Новата операционна система ще бъде налична като ъпдейт през есента за: iPod Touch (седмо поколение), iPhone SE (първо и второ поколение), и всички смартфони от iPhone 6s нагоре. А всички промени карат потребителите все повече да сравняват операционната система на Apple с Android.