Много пъти сме чували за лошите условия на труд във фабриките, ангажирани с производството на продукти на Apple, като преди време имаше сведения и за нерегламентиран детски труд.

По всичко личи, че проблемите в поточната линия на компанията продължават, въпреки че по-рядко чуваме за тях, след като тази седмица 2000 души във фабрика в Индия се вдигнаха на бунт и разрушиха части от работното си място.

Става дума за служители на тайванската компания Wistron в Нарасапура, където се сглобяват смартфоните на Apple.

Бунтът се е разиграл по време на нощна смяна, а причината за него са неспазените обещания на Wistron по отношение на заплащането на работниците, пише The Times of India.

Един от възропталите служители е дипломиран инженер, на който му били обещани 285 долара месечно възнаграждение.

Оказва се, че още от началото на работата си за Wistron работникът е получавал по 217 долара на месец, а през последните три месеца сумата паднала до 163 долара.

Някои от квалифицираните работници са получавали още по-малко - между шест и 108 долара месечно.

Снимка 509869

Източник: GettyImages

Вследствие на бунта производството на телефони за Apple е преустановено от страна на компанията и тече разследване по въпроса.

Във фабриката са нанесени щети щети на стойност между три и седем милиона долара.

Apple, Qualcomm, Intel и собствените 5G чипове за iPhone

Apple ще произвежда собствени 5G чипове за iPhone

Компанията работи за пълна независимост

По-големият проблем за Apple е, че не е ясно дали фабриката ще може да продължи с производството на iPhone, което би довело до принудителни промени в поточната линия на компанията, а от там и до забавяне в производството на устройства.