На специалното си събитие вчера, 10 септември, Apple представи и своя нов smart часовник от пето поколение. Първият Apple Watch излезе през 2015 г. и всяка година компанията надгражда тази умна джаджа, която вече далеч не е просто една скъпа, технологична прищявка.

Има обаче едно нещо, което си остава непроменено - формата на часовника. От компанията държат на квадрата със заоблени ръбове и Apple Watch 5 не предлага разнообразието, което някои фенове на марката биха искали да имат.

Дизайнът на новото поколение smart часовник е същият, като на предишния модел. Предлага се в два размера - 40 и 44 мм. Имам избор и от какво да е направен корпусът - рециклиран алуминий, неръждаема стомана, керамика или титан, който се използва за първи път в часовниците. Своя smart часовник персонализираме с гумени и текстилни каишки в различни цветове.

Снимка 442308

Източник: GettyImages

Най-важното нововъведение е функцията Always on screen. Благодарение на нея няма нужда всеки път да включваме дисплея на часовника, когато искаме да видим дори само колко е часът.

Иначе, можем да избираме между десетки дизайни на дигиталния часовник, а екранът е с намалена яркост, докато не размърдаме ръка.

Снимка 442310

Източник: GettyImages

Петото поколение Apple Watch идва и в други две разновидности - едната притежава само GPS, а другата може да сe използва самостоятелно, без iPhone, защото има и клетъчна свързаност.

Благодарение на гласовия асистент Siri бързо, лесно и без докосвания търсим в интернет, намираме песни чрез Shazam и нагласяме яркостта на екрана например.

Часовникът поддържа и Apple Pay за плащания, които отнемат секунди. От App Store пък можем да сваляме всички приложение, които са съвместими с Apple Watch. Можем и да слушаме любимите си парчета от Apple Music.

Освен GPS, новият smart часовник има и вграден компас, който да ни помага да се ориентираме в посоката. Поддържа и функция за спешни обаждания навсякъде по света. Часовникът разбира и ако сме паднали и ни изпраща известие.

Снимка 442311

Източник: GettyImages

Ако не отбележим, че сме добре, автоматично позвънява на спешния телефон. Така че няма да е пресилено да кажем, че тази джаджа може да ни спаси живота в някоя напечена ситуация.

Може и да ни поддържа здрави, което се превърна в един от основните акценти във функционалността на smart часовниците. А при този модел възможностите са много повече, отколкото при всеки друг.

ECG приложението ни дава възможност бързо и лесно да си направим електрокардиограма и да измерваме кръвното и пулса си навсякъде и по всяко време.

Данните от измерванията се записват, сравняват се с нормите и устройството ни алармира, ако нещо не е наред, за да можем навреме да посетим лекар и да обърнем внимание на проблема. По този начин може да предотврати сърдечни удари или запушване на кръвоносните съдове, които могат да бъдат фатални.

Часовникът има и специално приложение, което ни алармира, когато сме изложени на шум, надвишаващ здравословните норми (над 90 dB).

Функцията, която ще привлече доста дами към Apple Watch Series 5, е Cycle Tracking за следене на месечния цикъл. Тя също е сред новостите за модела.

Разбира се, новият smart часовник на Apple притежава фитнес тракери, с които да проследяваме физическата си дейност и да записваме резултатите. Можем дори да се предизвикваме с приятели, които също притежават такъв часовник.

Въпреки всички тези функционалности и постоянно включения екран, от Apple обещават по-дълъг живот на батерията - до 18 часа с едно зареждане, благодарение на нови сплави и технология, която позволява поддържане на по-ниска температура в устройството.

iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max и какво да очакваме от най-новите смартфони на Apple

Какво да очакваме от iPhone 11, 11 Pro и Pro Max

Изненадите на Apple

Продажбите на Apple Watch Series 5 стартират от 20 септември, като цената за модела с GPS е 399 долара, а за този с клетъчна свързаност - 499 долара.