В последните години Apple неведнъж станаха обект на подигравки и критики, защото обичат да създават излишни разходи на потребителите си и да продават дори най-необходимите екстри за някои свои устройства отделно.

Като мониторът Mac за 5000 долара, чиято стойка се продава отделно, и то срещу още 1000 долара. Доста по-дразнещ обаче е фактът, че в комплекта на последните модели iPhone се включва обикновено зарядно, а не такова за бързо зареждане, което клиентите на марката се принуждават да си купят допълнително.

Преди представянето на новия модел смартфон пък се появиха слухове, които отново успяха да ни изненадат - че iPhone 12 ще се появи на пазара не само без безжични слушалки, но и без зарядното за контакт в комплекта (а само с кабел).

Новината тръгна от Apple анализатора Минг-чи Кю и бързо обиколи технологичните среди. От The Verge цитират няколко възможни причини за този евентуален ход на марката - че феновете й вече имат зарядно от стар модел и нямат нужда от ново; че това е плавен преход към iPhone без никакви портове; че това е ход с грижа за околната среда; че Apple просто иска да ни даде по-малко за същите пари.

Според International Telecommunications Union, технологичният отпадък всяка година увеличава своя обем, а голяма част от него са именно зарядни устройства, каквито вече използваме за почти всичко около нас - около 300 хиляди тона. А на 1 милион тона се оценява количеството зарядни, които се произвеждат ежегодно. Наистина внушително...

Снимка 486049

Източник: iStock

Решението на този проблем, за което се говори от години, е преминаването към единен стандарт на зарядните устройства. Но от Apple така и не предприемат този ход, а пак действат по свой начин. Ако, разбира се, слуховете не се окажат грешни и iPhone 12 не се превърне в революционния модел с USB-C. Анализаторите обаче са скептични.

iPhone 12, нови снимки на модела и ще се забави ли Apple премиерата му

С какво iPhone 12 ще е по-различен от iPhone 11

И кога ще го видим

През есента ще разберем истината, а след някоя друга година и дали технологичният гигант наистина ще избере пътя към изцяло безжично зареждане, който сега не ни звучи никак добра идея. Но място за изненади при Apple винаги има.