В понеделник, 22 юни, на ежегодната конференция на разработчиците на Apple се потвърди това, което се очакваше отдавна. Изпълнителният директор Тим Кук заяви, че от 2021 г. компанията му ще спре да използва процесори на Intel в компютрите Mac.

За този планиран и доста смел ход се заговори още през 2018 г., но на всички беше ясно, че е необходимо време, за да излязат Apple със заместник на процесорите, които използваха в последните 15 години.

Новият процесор е дело на компанията и се очаква да бъде представен съвсем скоро, защото първите компютри с него трябва да излязат от производство в края на тази година. А от Apple обещават от 50 до 100% по-добра производителност, което си е една сериозна заявка.

Като основна причина за разделянето с Intel се сочат трудностите, пред които бяха поставени разработчиците до този момент. Компютрите Mac работеха (и все още работят) с различна операционна система от iPhone и iPad и така бе необходимо да се създават различни приложения за тях.

А с уеднаквяването на чиповете тази трудност вероятно ще остане в миналото. И улеснението ще е не само за разработчиците, но и за потребители на Apple, пише CNBC.

Apple, WWDC, iOS 14 и промените в новата операционна система

Всичко за новия iOS 14

Все по-близо до Android...

От компанията смятат, че пазарният дял на Mac и MacBook също ще се повиши, след като започнат да се произвеждат с новия АМR-базиран процесор, който ще подобри потребителското изживяване.