Когато си мислим за Антарктика, последната асоциация, която бихме направили, е огън. Или поне така беше допреди няколко дни, защото се установи, че лава може да има дори и на най-студената точка на планетата.

Рядко и много изненадващо откритие беше направено от учени в University College London и Британското антарктическо дружество. От сателитни снимки те успяват да видят езеро с лава на остров, разположен на приблизително 1610 км северно от източния край на Антарктика.

Според учените островът и вулканичната планина са много труднодостъпни. Затова и без сателитните изображения с висока резолюция е почти невъзможно да се разбере повече за този природен феномен.

Снимка 432959

Източник: iStock

Огромното езеро от лава се намира във вулкан на остров Саундер, който е разположен около Южните Сандвичеви острови. Езерото е едно от осемте такива, открити до момента на Земята. Предполагаемата температура на лавата е между 989 и 1279 градуса по Целзий.

Според Live Science, изследователите имат планове да се лети със самолет или дрон над вулкана, за да може да се снима езерото с лава. Това начинание обаче няма да бъде никак лесно, а за да се реализира, вероятно ще са необходими и няколко години.