От няколко години на Netflix не им е чак толкова спокойно, защото конкуренцията сред стрийминг платформите стана наистина ожесточена.

Disney+, Netflix и броят абонати, който имат стрийминг платформите

Войната за абонати продължава

Disney+ и Netflix са се захапали здраво

HBO Max, Disney+ и Amazon Prime Video наливат наистина много пари в създаването на нови филми и сериали, с които да привлекат колкото се може повече платени абонати. Netflix са известни с милиардите, които харчат на годишна база за ново съдържание, но се оказва, че вече не са само те.

От The Hollywood Reporter разбираме, че миналата година е била особено значима откъм разходи за Amazon Prime Video. От годишния доклад на компанията става ясно, че за създаването на ново съдържание през 2022 г. са похарчили 16.6 милиарда долара.

Снимка 571326

Източник: GettyImages

А това е сума, която е с 28% по-висока от похарчената през 2021 г., когато разходите са били в размер на 13 милиарда долара. Естествено, най-големите разходи са били за Thursday Night Football и The Lord of the Rings: The Rings of Power.

За да излъчват мачовете по американски футбол от NFL, Amazon Prime Video плащат годишно по над 1 милиард долара, докато първият сезон на сериала за "Властелинът на пръстените" им е струвал на 500 милиона долара. И в тези суми не са включени разходите за маркетинг, така че със сигурност те са по-високи.

И ако хвърлим едно около на конкуренцията, ще видим, че очакванията на Netflix са да похарчат около 18 милиарда за ново съдържание. При Disney те са за цели 33 милиарда долара, като от тях внушителните 11 милиарда са само за спортно съдържание.