Джунглата, в която цветовете са ярки и наситени, а звуците диви и първични, е отдалечена и привлекателна за търсещите смели приключения. В недокоснатата от човешка ръка природа можем да намерим уединение като никое друго и идеално място за почивка и релаксация.

Tripadvisor's Travellers' Choice и кои са десетте най-добри хотела в света за 2023 г.

Топ 10 на най-добрите хотели в света

Гласът на пътуващите

Разбира се, не е нужно сами да си строим бамбукови колиби, за да има къде да нощуваме по време на бягството ни в джунглата - там вече има дори хотели. Ето кои са шест от най-интересните, подбрани от Architectural Digest.

Hotel das Cataratas (Водопадите Игуасу, Бразилия)

В този величествен хотел обзавеждането е впечатляващо - керамични плочки, полирано дърво и натуралистични акварели на флора и фауна красят интериора. Дизайнът определено е изискан, но това, което прави хотела още по-забележителен, е местоположението му.

Hotel das Cataratas е единственият в бразилската част на субтропичния национален парк Игуасу,като едноименните водопади се намират само на няколко крачки. Освен че посетителите могат да ги посетят преди, по време и след официалното работно време на парка, те имат достъп и до резерват, в който могат да бъдат видени над 160 вида птици, сред които редки папагали и тукани.

Silky Oaks Lodge (Куинсланд, Австралия)

Тропическата гора Daintree е на над 135 милиона години, включена е в списъка на световното културно наследство, смята се за най-старата тропическа гора в света и някога е била част от горска мрежа, покриваща целия континент Австралия.

Silky Oaks Lodge, разположен в Daintree, е мястото за престой там. Той отново отвори врати през декември 2021 г., след като бе преобразен в съвременно убежище, съставено от 40 луксозни дървени къщи, разположени над река Мосман. Посетителите на това чудно кътче могат да се почувстват наистина специални, като запазят малко време за себе си, в което да релаксират в каменна вана на открито сред природата.

Wilderness Bisate (Вулканичен национален парк, Руанда)

Вулканичният национален парк в Руанда е едно от последните останали местообитания за застрашени планински горили и именно в него е разположено подобното на гнездо бутиково убежище Wilderness Bisate. Там можем да се полюбуваме на природната красота на Руанда, която разкрива гледки към вулканите Бисоке, Микено и Карисимби.

Специалното на това диво райско кътче на Земята е, че е дом на около 340 от 800-те последни планински горили, които живеят в дивата природа. Разбира се, в шестте сламени вили в гората ще бъдем напълно защитени и можем да се отпуснем в уютната обстановка, която създават камините, с които са оборудвани.

Amandari (Бали, Индонезия)

Любопитното за Amandari е, че съществува още преди големия туристически бум на Бали. Открит още през 1989 г., това е първият луксозен курорт на острова, който е характерен с традиционния си стил, част от който са скатните покриви на сградите, бамбукови рамки, колони от кокосово дърво и апартаменти, декорирани с ръчно рисувани гоблени.

Amandari привлича туристи, които търсят уединение, тъй като се намира далеч от крайбрежието, извън Убуд, във вътрешната част на острова, до река Аюнг.

Pangkor Laut Resort (Остров Пангкор Лаут, Малайзия)

Pangkor Laut Resort е разположен на гранитен остров в малайзийския пролив Малака и представлява един своеобразен островен рай, примамващ с красивите си, осеяни с палми брегови линии и топли води. Впечатляваща е и тропическата гора, която е на цели два милиона години и покрива 80% от острова. Тя е дом на варани, панголини и различни видове птици, сред които ястреби - всички те могат да бъдат видени по време на преход с екскурзовод.

След природната разходка пък посетителите могат да се отпуснат в спа селището, което разполага с лечебни вили, бани и "лечебни колиби" за китайска билкова медицина и аюрведични терапии.

Oryx на летището в Доха - ето как изглежда един от най-луксозните летищни транзитни хотели в света

Как изглежда един от най-луксозните летищни транзитни хотели в света

Престоят между полетите може да бъде много приятен

Nayara Tented Camp (Ла Фортуна, Коста Рика)

Nayara Tented Camp е скритото бижу в националния парк Arenal Volcano в Коста Рика. Вдъхновено от петзвездните сафари лагери и хижи в Африка, това убежище в тропическите гори е първият палатков лагер в Централна Америка и се състои от 39 издигнати палатки, разположени в близост до активен вулкан.

Отвътре помещенията предлагат комфорта на легла с балдахин, кожени мебели и дълбоки вани. На откритата част пък са опънати хамаци, открити са басейни, а по дърветата в гората необезпокоявани се излягат ленивци.