Когато планираме пътувания, винаги е най-добре предварително да се посъветваме с хора, които вече имат опит и могат да ни дадат препоръки и насоки. А още по-добре е когато тези хора и са работили в сферата на туризма и са се сблъсквали с какви ли не ситуации.

Bare Necessities - какво се случва на нудистките круизи

Без дрехи, но със задръжки - какво се случва на нудистките круизи

Не е това, което си мислим

Тами Бар може да се похвали, че е обиколила света като служител на круизен кораб, но сега вече се наслаждава само да пътешества. След три години професионален опит в сферата, тя споделя своите съвети към ентусиастите, които планират да се качат на борда и да отплават на следващото си приключение.

Доплащане за храна

Обикновено основните предвидени ястия са включени в цената на круиза. Но през последните години е все по-често срещано круизните линии да таксуват допълнително, ако пътниците искат да "надградят" менюто си например с омари или определен вид месо. Макар че цената е около 12 долара за порция и за някои не е висока, Тами Бар предпочита и препоръчва да се придържаме към базисното меню.

Снимка 664366

Източник: iStock

Доплащане за алкохол

Круизните кораби предлагат и алкохолен пакет, който обаче е доста скъп и според пътешественичката не си струва. Тя препоръчва пътниците да поръчват напитките си на момента и да се възползват от happy hour например. Друг вариант е и да проверяваме предварително политиката за алкохол на борда и ако е позволено, да си вземем собствен.

Докосване на определени повърхности

Тами Бар казва, че колегите ѝ никога няма да я видят да докосва бутоните на асансьора с пръсти. "Кокалчетата и лактите вършат работа", допълва тя. Причината за това е свързана с хигиената на борда. По думите ѝ някои круизни компании са по-добри от други в това отношение, но признава, че не рискува, за да не се зарази с норовирус, какъвто се е случвало да се разпространява на кораб, на който е пътувала. "Избягвам да докосвам неща, които другите често пипат, и си мия ръцете често", споделя още тя.

Снимка 664367

Източник: iStock

Носене на ключа от каютата на врата

Пътешественичката издава също така, че никога не се разхожда с ключа от каютата си на врата - нито на кораба, нито на сушата. Причините за това са две. Първата е свързана с това, че хората, които го правят, парадират с това. А втората е по-скоро мярка за сигурност, тъй като висящият на врата ключ е същинска "покана" пътникът да бъдете ограбен, издавайки, че притежава пари.

Грешно назоваване на името на кораба

Както добре знаем, всеки кораб носи своето име, но често допускана грешка в разговорния английски е преди него да се добавя определителен член "the". Ако трябва да спазваме правилата, той е напълно излишен.

#ultimateworldcruise или „най-епичния световен круиз” - 60 страни, 7 континента и 9 месеца на борда на кораб

60 страни, 7 континента и 9 месеца - какво е да си на борда на „най-епичния световен круиз”

Впечатления от първо лице

Несъобразително планиране на времето в свободен ден

Когато разполагаме с време след като слезем на пристанището, е добре да го преценим разумно, така че да не се притесняваме, че има опасност корабът да отплава без нас. Тъй като се е сблъсквала с подобна стресова ситуация, Тами Бар предупреждава пътниците да разпределят по-добре времето си, за да не си навлекат мъмрене от екипажа или още по-лошо - да останат на сушата.