Всеки, който има градина, мечтае в нея винаги да има цъфнали цветя. Колкото и величествени да изглеждат цветя като далии, канни и бегонии, те изискват доста грижи, поливане и прибиране на луковиците на есен.

Ботаническа градина "Борика" и Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Пролетта е идеалното време да я посетим

Затова пък има много видове, които се самонасяват, с което ни спестяват доста работа. Освен тази полза, саморазсяващите се цветя обикновено са предпочитани от пчелите, така че помагаме и на природата. Ето пет от тях.

Рудбекия

Снимка 670884

Източник: iStock

Ярките й жълти цветове са радост не само за окото, но и за пеперудите и други насекоми. Хубаво е да е на място с много слънце, но не изисква постоянно поливане.

Пореч

Снимка 670886

Източник: iStock

Това е билка с много предимства. Първо - цветовете й са ядливи и имат аромат на прясна краставица. Второ - поречът е обичан от пчелите. Трето и най-важно - абсолютно непретенциозен и върви дори на най-бедните почви.

Калифорнийски мак

Снимка 670881

Източник: iStock

Или още ешолция. Още едно слънчево цвете, което не е взискателно към почвата и мястото, където расте. Подходящо е и за бордюри на градината.

Космос

Снимка 670885

Източник: iStock

Може да едно от най-популярните градински цветя, но това не отнема от чара му. Космосът внася допълнителна височина край други по-ниски декоративни растения и има в разнообразни цветове - бяло, свело розово, виолетово.

Кученца

Снимка 670883

Източник: iStock

Това уж обикновено цвете има десетки разновидности, а големия му плюс е, че толерира студа. Което означава, че ще е от първите цъфнали в градината през ранна пролет, а след като прецъфти и семената му се пръснато, може да даде нови растения още на есен, пишат Martha Stewart.