Идеята за 4-дневна работна седмица не е нова, но покрай пандемията и работата от вкъщи, стана популярна на доста места в Европа. Главната й цел е да се осигури допълнителен почивен ден за работниците, докато през останалите четири дни те вършат същото количество работа и получават същото заплащане като за 5-дневна работна седмица.

Microsoft, четиридневната работна седмица и как ни се отразява този работен режим

Колко успешна е четиридневната работна седмица

Експериментът на Microsoft

Ето кои са държавите на Стария континент, в които вече е въведена, и какви са резултатите от нея до момента според Euronews.

Белгия

От ноември 2022 г. белгийците имат право да избират дали да работят 4 или 5 дни в седмицата при обичайното си количество работа. Според правителството така хората получават повече свобода. Някои работещи обаче трябва да останат в офиса до късно вечерта, за да свършат работните си ангажименти. Работниците на смени пък няма как да се възползват от нововъведението.

Великобритания

В страната се проведе 6-месечен тестов период, за да се провери колко ефективна е 4-дневната работна седмица. Участваха 61 компании, като 92% от тях решиха да продължат по новия ритъм на работа, защото се е оказал ефективен.

Снимка 598852

Източник: iStock

Испания

Там правителствената тестова програма започна едва през декември и тепърва ще има данни дали по-кратката работна седмица се приема добре.

Исландия

90% от населението в страната работи четири дни в седмицата, а данните показват понижени нива на стрес и "прегаряне".

Швеция

Страната проведе "тест" за 4-дневната работна седмица още през 2015 г., но резултатите се оказаха противоречиви. Все пак някои работодатели решиха да я запазят.

Германия

Страната може да се похвали с най-малко работни часове в Европа - 34.2 на седмица. Въпреки това профсъюзите настояват за още по-голямо намаляване на натовареността. 71% от германците одобряват идеята за 4-дневна работна седмица - тепърва ще видим дали ще я получат.